x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ATITUDINE / Actori şi "actori" politici

ATITUDINE / Actori şi "actori" politici

de Maria Sârbu    |    09 Ian 2009   •   00:00
ATITUDINE / Actori şi "actori" politici

Ordonanţa de Urgenţă nr. 230/2008, care interzice pensionarilor să cumuleze pensia şi salariul de la stat, continuă să fie subiect de discuţie pentru cei care doresc să muncească – artişti, profesori, medici, academicieni.



Mulţi nu-şi imaginează că nu ar mai putea apărea pe scenă monştrii sacri ai culturii române. Deşi ei se simt bine, sunt printre noi. Se pot dedica ca şi înainte profesiei, publicului, societăţii. Când dispar fizic, îi deplânge tot poporul. Guvernanţii dau declaraţii, duc la catafalc coroane. Vorbesc despre mari pierderi. Ei, atâta timp cât aceştia trăiesc sunt aproape uitaţi. În aceste zile toţi îşi dau cu părerea: unii la televizor, în presa scrisă, alţii pe la "colţuri". Gânduri bune, gânduri ascunse. Am încercat să-i abordăm pe unii artişti-pensionari. Angajaţi sau neangajaţi. Ce cred şi ce vor face? Unii ştiu, alţii nu.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţi ai breslei actoriceşti, primind o delegaţie  alcătuită din reprezentanţi ai UNITER, jurişti şi personalităţi marcante ale scenei româneşti. Au fost "clarificate" aspecte legate de aplicarea Ordonanţei şi au fost prezentate "posibilele măsuri legale pe care le are în vedere breasla artiştilor".

S-a evidenţiat şi faptul că ordonanţa "nu aduce nici un fel de atingere dreptului la muncă al artiştilor şi al personalului de specialitate din instituţiile de spectacole şi concerte".

CONTESTAŢIE
Avocatul Poporului a contestat ieri la Curtea Constituţională ordonanţa cu pricina. Printre motivele invocate este retroactivitatea actului normativ, în sensul că aceasta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării ei, precum şi încălcarea unor drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie dar şi desfiinţarea unui drept câştigat respectiv cel la pensie care este garantat de Legea fundamentală. Avocatul Poporului apreciază că prin conţinutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ şi dreptul la salariu, dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor. (G.A.)

La "mahmureală"

Alexandru Arşinel, directorul Teatrului "Constantin Tănase", spune că pentru generaţia sa nu e nici o surpriză o astfel de măsură: "A trecut prin multe vicisitudini. E generaţia care a fost şi pe baricade, dar acum se trage în acei care au avut întotdeauna o atitudine de frondă împotriva nedreptăţilor sociale. Ordonanţa a fost dată probabil într-un moment de mahmureală. Cred că am fost umiliţi şi nu numai noi, artiştii. Sunt supărat că această intenţie a noii guvernări nu a fost anunţată în timpul campaniei, ca să ne dea posibilitatea să ştim pe cine să alegem".

E o idee politică

Sebastian Papaiani e pensionar. El a afirmat: "Pe mine nu mă mai afectează în sensul direct, pentru că m-au terminat mai de demult. Nu mai colaborez cu nici un teatru. Şi nici nu mai vreau. Dar, ca fost angajat, pot spune că aceasta este o idee politică. E un act antidemocratic, care îţi limitează nişte drepturi. Este un furt, dacă vreţi. Mi-amintesc că maestrul Ştefan Mihăilescu-Brăila a avut un titlu, mi se pare că de actor emerit. Peste un timp, i s-au cerut banii înapoi şi a rămas numai cu titlul. Cred că autorii ordonanţei sunt nişte ignoranţi, fac astfel un rău întregii ţări, nu numai artiştilor. Sunt foarte puţini actori cu cumul. Cred că actorul nu trebuie să iasă niciodată la pensie, ci să lucreze, dacă poate, până la moarte. Un ofiţer de securitate iese la pensie, de pe la 45 de ani, cu o sumă de patru-cinci ori mai mare ca cea a unui actor. De ce? A fost la război? Nu!".

Ministru "delicat"

Ministrul Culturii declara miercuri că se bucură de reacţia promptă a opiniei publice în privinţa actorilor pensionari, dintre care mulţi sunt adevărate glorii ale teatrului românesc. "În înţelegerea mea şi a juriştilor din Ministerul Culturii, ordonanţa de urgenţă privind interzicerea cumulului pensiei şi salariului lasă deschisă posibilitatea contractelor de drept de autor şi a contractelor de management cultural. Ordonanţa guvernului vorbeşte de venituri din exercitarea unei funcţii, ceea ce în mod evident nu se aplică activităţii artistice în cauză."

Tăvălugul

Draga Olteanu Matei ne-a spus că din momentul în care a ieşit la pensie nu s-a mai angajat. Colaborează. Ea afirmă că şi înainte a fost o asemenea situaţie, înainte de instaurarea comunismului: "Peste tot în lume, actorii nu sunt angajaţi. Ori guvernanţii au dat cu tăvălugul când au scos ordonanţa, ori colegii au înţeles greşit. Înainte de a emite această hotărâre, trebuia să se discute. Dacă trebuie luată apărarea cuiva, atunci să se ia apărarea actorilor cu pensii mici. Pentru ei se pune problema, ca ei să aibă ce mânca şi pe ce să-şi cumpere medicamente. E trist şi faptul că un artist ca maestrul Radu Beligan şi un artist ca maestrul Ion Lucian au ieşit cu pensii foarte mici. De atunci şi până acum nu s-a găsit nimeni să le mărească pensia corespunzător? Pentru ei trebuie luptat. Nu e sincer cel ce plânge ca să fie consolat, cel ce plânge fără martor plânge cu adevărat".

Măsură sigură?

Maestrul Ion Lucian, director al Teatrului Excelsior, care aşteptă să se termine construcţia instituţiei pe care o conduce, ne-a mărturisit: "Sunt strict legat de acest evenimet şi, ca atare, obligat, ca oricare şantaj moral, să suport orice fel de măsură. Sunt obligat să depind de acest salariu. Măsura guvernanţilor este atât de mişelească, încât rămâne sigură". Tamara Buciuceanu-Botez are pensia şi indemnizaţia de merit, este şi colaborator. Dar îi susţine pe colegii pensionari angajaţi, afirmând că cei care sunt suspuşi trebuie să se gândească bine ce fac.

Lipsă de respect

Stela Popescu ne spune că e lipsă de respect faţă de valorile ţării: "Mitocănia îi deranjează şi pe tineri, nu numai pe mine, cea ieşită la pensie. Guvernanţii au făcut o greşeală şi nu vor să recunoască. Îţi iau dreptul la muncă. Au fost actori care au muncit şi au murit pe scenă". Jean Constantin e la pensie. El ne-a declarat că nu are nici o legătură cu treaba asta. "Dacă legea spune că nu poţi fi la pensie şi salariat n-am încotro", spune actorul. Pianistul Dan Grigore a primit un document prin care i se cere să opteze între pensie şi "indemnizaţia" de la instituţie. "Am pensie de profesor universitar de la Universitatea de Muzică, o pensie de 1.700 lei. Nu sunt de acord cu această ordonanţă aberantă, mi se pare o ruşine. Am muncit 40 de ani la stat şi mi se pare că sunt pedepsit, deşi au încă nevoie de mine. Mă gândesc serios să părăsesc CNA-ul", a declarat membrul Consiliului CNA.

"Sunt pensionar, nu am cumul. Legea nu e prea binevenită. Pensia e mică. Nu suntem aşa de mulţi ca să distrugem bugetul ţării. Sunt câţiva care vor să mai lucreze"

Gheorghe Dinică

"Sunt angajat la Bulandra. Nu renunţ la pensie, pentru că nu ştiu ce ordonanţă va apărea mâine-poimâine. Sub ideea recesiunii economice se fac mii de greşeli. Nu-mi imaginez să nu-l mai văd pe Rebengiuc pe scenă. Ce păcat"

Ion Besoiu

×
Subiecte în articol: arte pensie