x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Back to Zero”şi „Nijinski”, la Centrul Dansului

„Back to Zero”şi „Nijinski”, la Centrul Dansului

18 Ian 2011   •   20:27

Activitate intensă la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. La 20 ia­nua­rie, de la ora 19:00, în Sala Rondă „va avea loc o bătălie teribilă, complexă, în­dârjită, cum nu s-a mai văzut nicăieri, niciodată – spectacolul «to ze­ro»creat şi interpretat de Carmen Coţofană”, informează CNDB. Pie­sa „Back to Ze­ro” propune o investigare personală asupra unei noi iden­tităţi, ce se do­reşte a fi un răspuns la întrebări de genul: Ce este mişcarea? Ca­re es­te po­ziţia/rolul/intenţia dansului? Ce reprezintă corpul într-un spaţiu scenic?

Sâmbătă, 22 ianuarie, de la ora 19:00, tot în Sala Rondă va fi prezentat „Nijinski”, interpretat de Filip Ristovski. Locul pe care Vaslav Nijinski îl ocupă în istoria dansului este unic şi de neegalat. Coregraf revoluţionar şi dansator de excepţie, a fost idolatrizat pentru rolurile inter­pre­tate. Dar la 29 de ani, în culmea capacităţii sale creatoare, Nijinski dă pri­mele semne de nebunie. Simţind că pierde legătura cu lumea, scrie un jur­nal cu dis­perarea artistului care, conştient de efemeritatea artei sale, vrea să lase ceva în urma sa, fiind într-o permanentă competiţie cu timpul.

Du­pă nici trei luni avea să fie închis la casa de nebuni, de unde nu va mai ieşi nicioda­tă şi va muri după 30 de ani. Oare este vorba despre un scriitor care scrie des­pre un dansator sau un dansator care concepe un balet despre un scrii­tor? Regia este semnată de Mălina Andrei şi Ema Nicola, iar coregrafia îi aparţine Mălinei Andrei. Preţul unui bilet, pentru fiecare dintre cele două spectacole, este de 14 lei. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul www.cndb.ro.

×
Subiecte în articol: arte