x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Baletul "La Belle", pe scena de la TNB

Baletul "La Belle", pe scena de la TNB

de Maria Sârbu    |    19 Sep 2009   •   00:00
Baletul "La Belle", pe scena de la TNB
Sursa foto: /JTI

Două reprezentaţii cu specatacolul "La Belle" a Baletului din Monte Carlo vor avea loc astăzi şi mâine la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, începând cu ora 19:00. Este o nouă ediţie a evenimentului numit "Întâlnirile JTI" şi care a fost inclus în programul Festivalului "George Enescu".



Orice întreprindere culturală organizată sub sigla JTI în România, în zece ani, a fost o adevărată desfătare pentru publicul amator de dans clasic şi contemporan: s-au adus unele dintre cele mai mari companii de profil din lume - de la Bejart Ballet Lausanne, Tango Pasion la Joaquin Cortes şi Alvin Ailey American Dance Theater. Acum a venit rândul, ca să ne "clătească" ochii, dansatorilor celebrului Balet din Monte-Carlo, condus de Jean-Christophe Maillot, un apreciat dansator şi coregraf francez. Spectacolul "La Belle" ("Frumoasa din Pădurea Adormită"), realizat pe muzica lui Ceaikovski, a fost coregrafiat chiar de Maillot.

ÎNCĂNTAT DE FESTIVALUL "ENESCU"

Simbol al Principatului Monaco, compania duce faima în întreaga lume. Trupa de 50 de dansatori se află în turneu o bună parte a anului. Pentru că scena de la Naţionalul bucureştean este foarte mare, spectacolul "La Belle" se va desfăşura "în plinătatea sa", aşa cum a fost realizat în 2001. Este o producţie căreia i s-a conferit Premiul "Nijinsky", Premiul "Danza&Danza" (acordat de critica italiană) şi Premiul "Benois de la Danse" (pentru coregrafie) obţinut la Moscova.

Ieri, Jean-Christophe Maillot şi-a arătat mulţumirea, în faţa jurnaliştilor, pentru prezenţa sa, împreună cu trupa, la Festivalul "George Enescu", al cărui program îl impresionează. Motivele care l-au determinat să creeze "La Belle" sunt legate de faptul că, deşi atât basmul, cât şi baletul sunt foarte cunoscute, niciodată povestea nu este spusă până la capăt, în spectacolele de balet pe care le-a văzut. Cel puţin, aşa crede acest celebru coregraf. Pentru că Monaco este o ţară mică, mică, în trupă intră dansatori din multe ţări. La ora actuală, cei 50 de balerini provin din 23 de ţări din întreaga lume.

Maillot pare un romantic incurabil. Iubeşte la nebunie dansul şi femeile - orice gen de dans, de pretutindeni. Ar însemna că iubeşte şi femei de pretutindeni... Ceea ce îl interesează foarte mult după terminarea unui spectacol este publicul. Anume spectatorii trebuie să se identifice cu creaţia scenică, cu melanjul creat din dans, muzică, lumini, costume. De apreciat la acest înţelept artist faptul că el susţine echilibrul dintre dansul clasic şi cel contemporan. Este deopotrivă sprijinitor al baletului şi al dansului contemporan, de aceea montează spectacole "pe mai multe niveluri", reunind "dansul contemporan, care este mai greu de înţeles", cu cel clasic. S-a arătat mândru că l-a cunoscut, cu mai mulţi ani în urmă, pe coregraful şi dansatorul român Gigi Căciuleanu, director al Baletului Naţional din Chile, cu care intenţionează să lucreze un spectacol.

×
Subiecte în articol: arte