x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Boogie" a ajuns în Deltă

"Boogie" a ajuns în Deltă

de Maria Sârbu    |    15 Aug 2008   •   00:00
"Boogie" a ajuns în Deltă
ANONIMUL ● Muzică la chindii, filme în dricul nopţii
Proiecţiile de film din Festivalul Anonimul sînt "asortate" cu muzică de calitate. Cvartetul "Nova" îi aduce pe marii clasici pe plaja de lîngă intrarea Dunării în mare, în "Green Village", dar şi în campingul "Delfinul", unde noapte de noapte sînt mii de oameni.

În primele patru zile de festival, cele două jurii şi publicul au putut vedea producţii variate, realizate de cineaşti din întreaga lume. După lungmetrajele "Valul", regia Dennis Gansel (Germania), "Oul" de Semih  Kapanoglu (Turcia), "E greu să fii băiat bun" de Srdjan Vuletic (Bosnia), "Lumina tăcută" de Carlos Reygadas (Mexic) a venit rîndul lui "Boogie" să fie prezentat în faţa juriului prezidat de marele cineast Krzyzstof Zanussi. Proiecţia a fost programată pentru juraţi joi după-amiază în sala de cinema, iar în jurul orei 22:00 pe ecranul în aer liber din camping. Acest film, regizat de Radu Muntean (singurul lungmetraj românesc în competiţie), a avut parte de multe invitaţii la festivaluri importante din lume, dar şi de premii. Prima selecţie a fost cea de la Cannes, în secţiunea "Quinzaine des RÈalisateurs".

GENERAŢIA AŞTEPTATĂ. Filmul "Boogie" – o producţie Multimedia Est şi Antena 1 realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei – este vîndut pe piaţa internaţională. Reprezintă al treilea lungmetraj al cineastului Radu Muntean, regizorul care face parte, desigur, din "generaţia aşteptată" a cinematografului românesc. În film joacă actorii Dragoş Bucur, Anamaria Marinca, precum şi micuţul Vlad Muntean (fiul regizorului), cel care a impresionat publicul la Festivalul de la Karlovy Vary, cînd a urcat pe scenă la prezentarea peliculei în competiţia acestei manifestări de grupa A. Pentru Premiile Anonimul concurează la secţiunea lungmetraje şi filmele "Livada cu lămîi" de Eran Riklis (Israel) şi "Ajută-mă, Eros" de Lee  Kang-Sheng (Taiwan), proiectate astăzi şi mîine.

PREMIERĂ EUROPEANĂ.
La Anonimul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi premiera europeană a documentarului "O realitate mult prea fierbinte/ Too Hot Not to Handle" (SUA), adus în festival de HBO pentru Secţiunea paralelă "Eco Docs". Filmul, produs în 2006, abordează tema încălzirii globale, ca şi pelicula lui Al Gore, "Un adevăr incomod", prezentat anul trecut în deschiderea Festivalului Anonimul. Documentarul "O realitate mult prea fierbinte" a fost regizat de Maryann De Leo şi Ellen Goosenberg Kent, fiind un avertisment: "Omenirea nu mai are la dispoziţie decît zece ani pentru a face ceva ca să încetinească ritmul încălzirii globale". Publicul festivalului este atras şi de scurtmetrajele din competiţie, care rulează pe ecranul din camping pînă în jurul orei 5 dimineaţa.

Cvartetul Nova este prezent la fiecare ediţie a Anonimului. Cei patru muzicieni – Radu Mitnei, George Dumitriu, Iulian Popovici şi Adrian Ciuplea, au şi în acest an un repertoriu foarte variat pentru publicul din festival. Cîntă aici jazz, muzică de film, dar şi muzică de mari compozitori, precum Mozart, Dvorak, Schubert sau Bach. La Anonimul sînt prezenţi actori de teatru şi film printre care şi Coca Bloos. Marea actriţă ne-a mărturisit entuziasmată: "Nimic nu se compară cu Anonimul decît minunile ascunse şi pe care le-am descoperit pe un braţ al Deltei Dunării, unde vieţuiesc în armonie cocostîrci, pelicani, pescăruşi şi altele ca nuferii albi şi galbeni şi capetele de draci".

×
Subiecte în articol: arte anonimul