x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ca$$a Loco - Cultura de... varza!

Ca$$a Loco - Cultura de... varza!

de Cassa Loco    |    18 Aug 2006   •   00:00

COMUNICATUL SAPTAMANII
Finalul Callatisului a demonstrat inca o data diferenta intre un show live, pentru televiziune, profesionist, si unul cordit, diletant, al unor artisti autohtoni. Diferenta intre trupa Vaya Con Dios si restul s-a auzit de la o posta.
COMUNICATUL SAPTAMANII
Am asistat de-a lungul acestei saptamani, seara, avansat fiind in miez de noapte, la un show incendiar. Un show care merita ore de prime-time! Discutiile de dupa Callatis, show-ul! Discutii aprinse pe tema cea mai folosita in Romania, de dupa subiectul aviar si cel al dosarelor fostei Securitati: play-back-ul!

Nu am putut sa ma abtin din ras, urmarind telenovela vietii, vazand cum un sef, ca Dan Popi, de supermarket muzical asista la incercarea reusita a Mamarutei de a invrajbi discutiile pentru inca un punct jumate de audienta! Cum plictisitoarea campanie antiplay-back a facut ca produsele de sub egida celui mai mare producator muzical sa se certe ca la usa cortului, transformand scena-scoica intr-o garsoniera insalubra, in care barbatul isi batea sotia in vazul vecinilor, acestia asteptand finalul sumbru: pumnul in gura!

Din supermarketul muzical am urmarit cum ceapa se certa cu pateul de porc, ca el e de 10 ani prezent in breasla si ca e initiatorul jucatului romanesc. Am mai urmarit aripioarele hi-quality, garantate succesului de cea mai mare ferma de aviari codleni, luandu-se la zbor cu mamarutzele, parca desprinse din cea mai imbecila reclama la un produs alimentar: "Zboara, puiule, zboara!". Fornaiala si abjectiile au atins culmi inalte, prosteala de dragul sticlei tv scotandu-le adevaratele frustrari celor prezenti in ochiul audientei.

Mamarutza, ipocrita si "nevinovata", continua sa puna paie pe foc, facand pe proasta, suparata totusi de observatia pertinenta a unuia dintre invitati, care i-a scos un ochi cu privire la plimbarea sa prin anumite televiziuni! Ashea-si??!

Ce m-a bucurat pe mine ca artist, diletant cum sunt, a fost ca am vazut cel mai mare procent de manageri pe cap de vaca furajata! Macar i-am vazut pe toti la un loc. Pana si una dintre legumele ghiveciului romanesc a venit insotita de manageritza ei proprie si personala. O bere blonda focoasa, cu un dictionar Vasile Breban, care, din pacate, isi mai pastra doar copertile si "cuvantul inainte".

Finalul Callatisului a demonstrat inca o data diferenta intre un show live, pentru televiziune, profesionist, si unul cordit, diletant, al unor artisti autohtoni. Diferenta intre trupa Vaya Con Dios si restul s-a auzit de la o posta. Dar diferenta consta in echipamentul antamat printr-un contract strict si cei ’shpemii de sunetisti care au pregatit totul pentru show. In bani, diferenta nu e de neluat in seama, fiind una de cateva sute de mii de euro. Nu multe sunt trupele care isi permit si au norocul de a avea in stuff-ul lor oameni de sunet! Care sa lucreze cu aceleasi echipamente pentru orice eveniment! Care sa fidelizeze sunetele pentru orice boxa, difuzor sau cutie de plastic! Asta e live-ul adevarat! Play-back-ul e obligatoriu in anumite conditii! Oare de ce unii producatori muzicali obliga prin contract anumiti artisti sa nu faca altceva decat play-back la participarile la show-urile tv? Pentru ca stiu si realizeaza ca in anumite locuri e mai mult decat recomandabil!

In fine, speram ca incepand cu ziua de luni subiectul asta sa dispara, astfel incat plictisul instaurat de aceasta tema sa nu atinga culmea culmilor si pragul maxim acceptat!

P.S. Ca nu cumva legumele, fructele si mamarutzele sa se atace, declaram urmatoarele:
- grupul Ca$$a Loco in concerte face halfplay-back! Respectiv canta si recita, avand microfoanele deschise peste pozitiv! Da, peste pozitiv! Neposedand backing vocals de aceeasi factura sonora, ne autodublam cantand peste pozitiv! Mentionam ca microfoanele, marca Shure SM58, plus mixerul din dotare ne apartin, fiind achizitionate din alocatii, investitii FNI si profituri Caritas.

×
Subiecte în articol: arte