x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ca$$a Loco - Cum ar fi daca ai plati bilet la orice eveniment?

Ca$$a Loco - Cum ar fi daca ai plati bilet la orice eveniment?

de Cassa Loco    |    04 Aug 2006   •   00:00

COMUNICATUL SAPTAMANII
Nu cred ca, daca la urmatoarele festivaluri de bere sau zile de oras, organizatorii ar cere platirea unui bilet de 5 lei, ar fi o problema! Nu ar fi o tragedie!
COMUNICATUL SAPTAMANII
Nu cred ca, daca la urmatoarele festivaluri de bere sau zile de oras, organizatorii ar cere platirea unui bilet de 5 lei, ar fi o problema! Nu ar fi o tragedie! 40 de mii de platitori la Depeche Mode. 25 de mii la Shakira… 2.000 la 50 Cent. Multi, putini, ce conteaza e ca sunt platitori de bilet! Platitori!

Plaja concertelor in minunata noastra tara se imparte in doua categorii. Festivaluri si cluburi. Nu punem la socoteala petrecerile private, pentru ca astea nu au nici o insemnatate. O sa ne referim azi doar la prima categorie. Socoteala e foarte simpla. Romanul s-a obisnuit cu berea X sau Y, cu primaria si ziua orasului, ziua primarului, a gunoiului sau a gropii de pe bulevard si nu ar mai scoate un leu din buzunar pentru un bilet. Nu ar plati nici in ruptul capului! De ce? Pentru ca s-a invatat ca primariile sau festivalurile ii aduc muzica gratis! Pentru organizatori e mai mult decat convenabil. Dar pentru cel care vine pe o suma sau alta, in timp se va descoperi ca nu e deloc! Romanul obisnuit cu gratuitatea nu va mai plati nici in ruptul capului in alte conditii. Pentru artist, un leu platit ca bilet reprezinta respectul. Aprecierea muncii sale, de la compunerea si inregistrarea melodiilor pana la filmarea clipului. E o munca prestata, practic, in scopul de a bine-dispune omul. Cei de pe scena sunt in slujba celor adunati in fata ei. Iar organizatorii unor astfel de evenimente nu fac altceva decat sa prejudicieze si sa afecteze in timp. De ce sa mergem in clubul cutare sau la casa de cultura pentru show-ul cu artistii aia, daca peste o luna ii vedem GRATIS, in centru? Ei, deja in anumite zone se vede cu ochiul liber, de pe scena sau din fata ei. De exemplu, dezinteresul privitorului din Piata Constitutiei - Bucuresti, la orice eveniment e dezarmant. Artistii, cei care nu au sani, nuri, bulane, (pentru care unii vin si intr-un club de strip-tease), pot recurge la orice, la show-uri si cantari dintre cele mai reusite, tot degeaba. Piata Constitutiei, din pacate, e cea mai proasta locatie din tara! La zecile de show-uri pe an, in acest loc, nimic nu mai e senzational. Si in plus.. e GRATIS!

Cu toate ca cele mai multe concerte sunt gratuite in tara, exista si dovada ca se poate si invers. Festivalul Peninsula! 15 mii de oameni la o adunare a muzicii, dar care platesc! 75 de roni pentru o saptamana! Festivalul Rock la Mures: 35 RON! Stufstock: 35 RON pentru trei zile s.a.m.d.! Iata ca se poate! Omul vine sa se distreze, dar apreciaza munca tuturor celor care sunt inhamati la ea! Si plateste! Iar in felul acesta, tu, ca artist, esti convins ca cei pe care ii ai in fata sunt aceia care au venit sa te vada! Sa te asculte! Si nu din curiozitate sau din greseala. Nu doar pentru ca drumul spre tramvai trecea prin fata scenei…

Nu cred ca, daca la urmatoarele festivaluri de bere sau zile de oras organizatorii ar cere platirea unui bilet de 5 lei, ar fi o problema! Nu ar fi o tragedie! Lumea tot ar veni! Dar ar fi invatati sa plateasca, nu sa astepte gratuitatea. Aglomerarea de evenimente gratuite nu face altceva decat sa blazeze omul. Oare cand publicul nu va mai veni nici la gratuitati, sunt curios la ce vor mai recurge primariile?

O solutie ar fi ca cele mai importante nume ale scenei nationale sa refuze participarea la evenimentele gratuite. Atunci, poate organizatorii ar recurge la taxarea publicului. Ar fi riscant? Nu! Pacat ca e un vis dragut, dar la foamea de bani si aviditatea unora, fie ei cu nume mari, "efortul" ar fi prea mare!

Oare cand vom vedea zilele X cu bilet? Cand orasul va avea autostrada, gropi mai putine si un primar mai sexy…

Iar la intrebarea: "Cum ar fi daca ai plati bilet la orice eveniment", cred ca raspunsul ar fi urmatorul: ar fi normal si de bun-simt!
×
Subiecte în articol: arte bilet