x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ca$$a Loco - Specialisti imobiliari

Ca$$a Loco - Specialisti imobiliari

de Cassa Loco    |    06 Oct 2006   •   00:00
Ca$$a Loco - Specialisti imobiliari

Nu vi se pare ca in ultima vreme mai-marii specialisti ai pietei imobiliare din Capitala au cam pierdut notiunea cifrelor? Ca preturile cerute pe cutii de 40 de metri patrati sunt aidoma preturilor maibachurilor, a ferariurilor si lamborghiniurilor prezente in Dorobanti. Mi se pare ciudata, prosteasca, si nelalocul ei aceasta cerere. Cat si oferta. Stupid si totodata socanta e reusita advertorialelor cu titlu de informare a pietei, scrise de meseriasii si specialistii imobiliari, care isi expun parerile, in numele celor mai mari agentii imobiliare de pe piata. Poate nu de putine ori ati vazut si citit parerea lor cu privire la majorarea preturilor la apartamentele noi, vechi, a garsonierelor sau a unor case din zone cautate. Ei bine, aceste pareri nu au decat rolul de a forma pretul pietei in avantajul lor. Sunt preturi incredibile pentru anumite locuinte care nu valoreaza nici jumatate. Cum poti sa ceri pe un apartament de doua camere, avand 60 de metri patrati, intr-o zona rezidentiala, oricare ar fi ea, 200 de mii de euro. 500 de mii pentru un duplex de 180 de metri patrati. 1 milion jumate pentru o casa. O chirie pe o cutie de chibrituri din zona Floreasca, mobilata, 500 de euro pe luna. Ati innebunit? Un castel cu 47 de hectare, vie, grajduri si 12 camere in Franta costa intre 700 si 1 milion de euro. Un apartament inchiriat in centrul istoric al Avignonului face 500 de euro cu cheltuieli incluse. Costul unui apartament in Tenerife, de doua camere, 80 de metri patrati - 130 de mii.

Am avut sansa sa aflu costul real al unui apartament construit intr-un bloc nou de pe Bdul Mircea Voda. Ei bine, doamnelor si domnilor, altii decat cei care lucrati pentru mogulii imobiliari, acesta este de 25 de mii de… DOLARI! Atunci ma intreb: de unde diferenta de pana la 130 de mii de euro? Pentru ce? Pentru zona? Care zona? Cea care se impute si geme de masini la ora sapte dimineata? Pentru un copac pe 500 de metri patrati, sase strazi si doua sosele? Pentru cainii comunitari si marea Biblioteca Nationala aflata in paragina? Cred ca pentru asa ceva. Nu inteleg. Poate e arta, si de-aia e asa scump.

Si acum vine intrebarea retorica, grea si ucigatoare. Pe cand un tanar, lucrator la orice firma, cu un salariu de 400-500 de euro isi va permite achizitionarea unui apartament? Cand iti vei putea permite macar visul de a te muta si locui intr-o casa? Aproape niciodata. De ce? Pentru ca logica preturilor este urmatoarea: prostu’ cere, fraieru’ da! Asta e! Asta e adevarul. Daca nu ar exista personae care sa cumpere la preturi jignitoare, piata ar fi aproape de cea reala. Trebuie sa vina un print de Monaco si sa rada de noi, ca sa ne dam seama ca nu e in regula?

Din pacate, realitatea e cruda, dar sumbra totodata. Specialistii vietii ies din nou la rampa si isi afiseaza parerea. Constata, cu ghilimelele de rigoare, ca apartamentele vechi se vor scumpi, pentru ca tocmai au achizitionat inca vreo cateva blocuri vechi la preturi derizorii si vor un castig gras si scurt!

Nu zona face pretul, nu calitatea materialelor folosite, nici macar garantia constructorului. Pretul il fac unii care, vorba cantecului: "Prostesc pe prosti". Praf tot exista, strazi tot imputite si incapabile sa sustina traficul, iar vecinii... tot romani.

×
Subiecte în articol: arte