x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cartea de Istorie: Divorţuri la presiunea autorităţilor comuniste în familiile deţinuţilor politici

Cartea de Istorie: Divorţuri la presiunea autorităţilor comuniste în familiile deţinuţilor politici

de Ilarion Tiu    |    28 Ian 2011   •   02:02

Volumul „Stat şi viaţă privată în regimurile comuniste” reuneşte comunicările ştiinţifice susţinute la simpozionul internaţional cu acelaşi nume, organizat de către „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului” şi „Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului”, la Sâmbăta de Sus (jud. Braşov), în perioada 3-5 iulie 2008. Articolele ştiinţifice sunt redactate de către cercetători din ţară şi din străinătate, volumul fiind structurat pe următoarele teme: „Stat şi destine colective în comunism”, „Stat şi destine individuale în comunism”, „Stat şi viaţă privată în alte regimuri comuniste”.

Subiectele abordate în lucrările din volum au la bază documente de arhivă inedite, precum şi mărturii orale. Sunt abordate probleme deosebit de sensibile pentru cei care au avut se suferit represiunea regimului comunist, cum ar fi cazul divorţurilor în familiilor celor arestaţi politic. Cercetătorul Cosmin Budeancă, de la  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, relatează că: „Pentru majoritatea deţinuţilor politici care erau căsătoriţi în momentul arestării, existenţa unei familii în libertate reprezenta o presiune suplimentară, pe lângă cele specifice detenţiei. Situaţia era cu atât mai dificilă în cazul celor care aveau copii, pentru că un părinte în închisoare însemna automat condiţii de trai mai dificile pentru cei rămaşi afară. Arestarea era urmată în majoritatea cazurilor de presiuni exercitate de autorităţi asupra celor rămaşi acasă, cărora li se punea în vedere că divorţul este soluţia pentru a scăpa de probleme, în caz contrar fiind ameninţaţi că-şi vor pierde locul de muncă şi vor periclita viitorul copiilor”.

×
Subiecte în articol: arte carte de istorie