x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cartea de sambata - "Marele rapt regal", tablourile lui Mihai I

Cartea de sambata - "Marele rapt regal", tablourile lui Mihai I

15 Iul 2006   •   00:00

De curand a aparut la Editura Kullusys cea mai recenta carte a scriitorului si istoricului Mihai Pelin, dedicata odiseei colectiei de tablouri a Casei Regale a Romaniei

De curand a aparut la Editura Kullusys cea mai recenta carte a scriitorului si istoricului Mihai Pelin, dedicata odiseei colectiei de tablouri a Casei Regale a Romaniei (fondata de Carol I la sfarsitul secolului al XIX-lea). Domnul Pelin face o minutioasa inventariere a surselor interne si externe referitoare la Colectie, de la "exilarea" ei o data cu Mihai I (in 1947) pana la comertul de arta practicat de fostul suveran.

PATRIMONIU NATIONAL. In anexele volumului sunt prezentate 17 dintre cele 42 de tablouri "disparute fara urma" din patrimoniul national, impreuna cu declaratiile unor negustori de arta care s-au imbogatit in urma afacerilor cu Mihai I. In postfata lucrarii, Mihai Pelin concluzioneaza: "Banii pe care guvernele Nastase si Tariceanu i-au irosit si ii mai irosesc cu intretinerea pe picior mare a acestei familii falite echivaleaza cu un atentat la demnitatea si reputatia romanilor. Un guvern responsabil, de vreme ce fostul Rege Mihai a redobandit cetatenia romana, ar regla povestea celor 42 de tablouri de patrimoniu intr-un tribunal romanesc si ar inceta orice fel de relatii cu aceasta ventuza insetata de bani, care paraziteaza bugetul tarii".
  • Mihai Pelin, Marele rapt regal,
    Bucuresti, Editura Kullusys, 2006, 188 p.
  • ×
    Subiecte în articol: arte mihai