x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale CNA - OTV, campionul amenzilor la tv

CNA - OTV, campionul amenzilor la tv

de Adrian Vaduva    |    14 Feb 2007   •   00:00
CNA - OTV, campionul amenzilor la tv

In ciuda faptului ca amenzile aplicate de CNA televiziunilor cresc de la an la an, posturile continua sa incalce regulile audiovizuale. Deoarece veniturile incasate din publicitate acopera cu varf si indesat penalizarile.

Scopul unei amenzi este, in general, de a limita incalcarea unor reguli stricte, create pentru a evita haosul sau pentru o mai buna functionare a sistemului. De obicei, fie ca este vorba despre o persoana fizica sau juridica, fiecare incearca sa respecte legile jocului, tocmai pentru ca exista si o latura coercitiva. Dupa ce s-a calcat o data pe bec si s-a primit o sanctiune, se incearca a se evita repetarea greselii respective. Sau cel putin asa ar trebui. Nu este insa cazul televiziunilor din Romania, care, desi au fost sanctionate financiar sau cu avertisment public de Consiliul National al Audiovizualului, n-au incetat niciodata sa cada in exact aceleasi capcane. Sau poate ca nu. Presedintele CNA, Ralu Filip, nu considera ca lucrurile trebuiesc privite in acest mod: "Nu cred ca televiziunile cad in capcane. De fapt, unele dintre ele nu respecta legile audiovizualului in mod deliberat, considerand ca astfel isi asigura audiente mari. As vrea sa mentionez aici OTV, care intentionat repeta exact aceleasi greseli".

CRESTERE. Din 2002 si pana in prezent, televiziunile au primit 284 de amenzi, in valoare de 2.245.000 RON, dintre care 232, in valoare de 1.690.000 RON, au fost fie achitate, fie transmise in vederea executarii. Iar 49 de amenzi, in valoare de 542.500 RON, fac obiectul dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata. Astfel, in 2003 au fost aplicate doar 13 amenzi, in valoare de 97.500 RON, in 2004, numarul acestora s-a multiplicat de aproape cinci ori, ajungand la 63, valoarea amenzilor ridicandu-se la 442.500 RON. Trendul s-a mentinut si in anul urmator, televiziunile fiind sanctionate cu 827.500 RON, suma aproape dubla fata de precedenta. In 2006, cresterea n-a mai fost atat de spectaculoasa ca pana atunci. Valoarea amenzilor s-a majorat cu doar 50.000 RON, ajungand la 877.500 RON. De departe, cel mai sanctionat post a fost OTV, care numai in anul precedent a primit 25 de amenzi, in suma de 292.500 RON, si 15 somatii publice.

De altfel, postul lui Dan Diaconescu continua sa conduca detasat si in acest an, chiar saptamana trecuta fiind amendat cu 50.000 de RON pentru difuzarea de imagini pornografice, aceasta reprezentand cea mai mare amenda data unui post romanesc. In sedinta de ieri a CNA, Dan Diaconescu a contestat sanctiunea si a cerut consiliului sa ii dea amenzi mici, "ca sa le poata plati". Raspunsul a fost unul negativ.

Toate bune si frumoase, insa vinovatii nu s-au grabit prea tare sa-si achite penalitatile. Doar in 2003 s-au adunat toti banii. In anii urmatori, televiziunile au contestat sanctiunile la tribunal, iar pana la un verdict final mai este cale lunga. Anul trecut, din cele 99 de amenzi in valoare de 877.500 RON, au fost achitate doar 66, valoarea acestora insumand 470.500 RON. Restul, adica 37 de amenzi, in suma de 407.500 RON, fac obiectul dosarelor aflate pe rolul instantelor. Dan Diaconescu nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere in legatura cu amenzile primite.

PROPUNERE. Din cele de mai sus rezulta ca posturile tv, departe de a respecta regulile impuse, departe de a se teme de penalizarile financiare, continua sa le incalce sistematic. O explicatie pertinenta este ca, atat timp cat o emisiune face rating, banii ce sosesc din publicitate acopera cu mult prejudiciul din amenda. Mai mult, sanctiunea dictata de CNA creste si numarul privitorilor care doresc sa vada sau sa asculte ce s-a intamplat atat de grav in timpul unor emisiuni. Tocmai de aceea, Ralu Filip a declarat ca in acest moment, la Comisia pentru Cultura a Camerei Deputatilor, se poarta discutii pentru ca plafonul maxim al amenzilor sa fie majorat de la 50.000 RON, cat este in prezent, la 100.000 RON. "Penalizarile financiare practic se vor dubla, iar sanctiunea aceea grava cu intreruperea emisiei, timp fie de 10 minute, fie de trei ore, va deveni mai flexibila, in sensul ca se va putea aplica cu orice perioada intre 10 minute si trei ore." De altfel, dupa spusele presedintelui CNA, in Romania, valoarea amenzilor se situeaza mult sub cea practicata in statele UE. "Acolo responsabilitatea posturilor tv este mult mai mare si de aceea amenzile ajung la cateva sute de mii de euro", a subliniat Ralu Filip.

TELEVIZIUNI VS RADIOURI
Nici radiourile n-au scapat de amenzile Consiliului National al Audiovizualului in anul 2006. Totusi, sanctiunile n-au fost nici pe departe la fel de mari precum cele primite de televiziuni. Daca sumele care trebuie achitate de posturile tv ating suma de 752.500 RON, FM-urile trebuie sa scoata din buzunare doar 45.000 RON. CNA a aplicat anul trecut televiziunilor 79 de amenzi, pe cand radiourilor doar opt. In ceea ce priveste somatiile, diferentele nu sunt la fel mari. TV-urile au primit 122, iar radiourile numai 40.

Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate urmatoarelor posturi de radio:
  • 1. Radio Guerrilla (doua amenzi, in valoare de 10.000 RON, si trei somatii)
  • 2. Societatea Romana de Radiodifuziune (o amenda, in valoare de 7.500 RON, si patru somatii)
  • 3. Radio XXI (doua amenzi, in valoare de 15.000 RON, si doua somatii)
  • 4. Mix FM (o amenda, in valoare de 2.500 RON, si doua somatii)
  • 5. Radio Total (trei somatii).
  • ×
    Subiecte în articol: arte valoare amenzi