Cum e vară şi stagiunea teatrală e-nchisă, Curtea Comedianţilor 2009 propune o delectare în aer liber: Atelierul European de Artă Medievală, Renascentistă şi Tradiţională. Manifestarea, ajunsă la cea de-a X-a ediţie, se numeşte "Visul unei nopţi de vară". "Visul" se întinde nu pe o singură noapte. Durează din 10 iulie şi se încheie sâmbătă, 25 iulie.
Spaţiile unde s-au desfăşurat spectacolele au fost şi ele parcă desprinse dintr-o călătorie înapoi, în timp: Cetatea Râşnovului şi Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", din Capitală. Participanţi din patru ţări - Estonia, România, Spania şi Turcia - au bătut străduţele pavate cu piatră de râu ori aleile muzeului bucureştean, oferind reprezentaţii inedite sutelor de curioşi sosiţi de pretutindeni. Emoţia a fost resimţită de ambele părţi, iar bucuria celor mari a pălit parcă în faţa veseliei celor mici, care, sinceri şi inocenţi, au aplaudat şi s-au distrat la orice giumbuşluc ori figură de lupte pe care le-au prestat personajele medievale.
"VISUL" LUI MIŞU
Spectatorii au putut lua parte la ateliere artistice, în care tinerii participanţi au lucrat precum ambulanţii de odinioară (cascadorie, teatru medieval şi de improvizaţie, teatru de păpuşi, dansuri medievale, mânuirea armelor şi jonglerie etc.) construind momente inspirate de piesa shakespeariană "Visul unei nopţi de vară". Pentru că tot aducem în discuţie opera Marelui Will, să spunem că piesa sus-amintită este jucată de o echipă mixtă de actori profesionişti şi amatori din Turcia, Estonia şi România, condusă de regizorul Mihai Serghei Todor.
"Mişu", aşa cum îl apelează prietenii şi colegii, nu este doar acela care a avut viziunea regizorală a acestui spectacol, care şi-a împrumutat titlul prezentei ediţii a evenimentului, ci şi sufletul întregii manifestări. Să mai spunem că a absolvit Regie de Teatru, în cadrul UTATC, la clasa Cătălinei Buzoianu şi că este fondatorul şi conducătorul grupului de muzică medievală şi tradiţională "Truverii", în cadrul căruia cântă la instrumente de suflat, percuţie şi este una dintre voci.
Dar mai bine îl lăsăm să vorbească pe "omul-orchestră": "În fiecare an, în cadrul Atelierului nostru, concepem câte un spectacol pe care îl prezentăm la Curtea Comedianţilor. Acum, m-am gândit la «Visul unei nopţi de vară», iar echipa este formată din actori din trei ţări. M-am înţeles foarte bine cu ei, şi la propriu, şi la figurat. În engleză, cu străinii. Am repetat la Râşnov şi nu pot să spun că a avut loc un casting, fiecare a "intrat în pielea" câte unui personaj. Actorii străini nu sunt profesionişti, în schimb cei români sunt angajaţi la Teatrul Bacovia, din Bacău. Nu cred că plecăm în afară cu acest proiect, pentru că nu sunt bani, în schimb, vom fi prezenţi, cu trupa Truverii, la Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara de anul acesta, la 25 iulie".
TRUVERI MODERNI
Dacă tot l-am pomenit pe şeful trupei, să facem cunoştinţă şi cu ceilalţi colegi ai săi, alături de care cântă un gen de muzică plăcută şi oarecum ciudată pentru publicul neavizat. Carmen Mărunţelu - voce, percuţii; Alexandra Stoenescu - voce, chitară, percuţii; Sandra Ana Găitan - voce, percuţii; Irina Macovei - vioară, voce, percuţii; Gabriel Bălaşa - percuţii. Şi ca să lămurim conceptul de "muzică oarecum ciudată", iată la ce cântă muzicienii noştri.
Bunăoară, instrumente de suflat: flaut vertical (sopran, alto, tenor), caval, ocarină, fluier, tâlf, fluier cimpoi, tutora. Iată-le şi pe cele cu corzi: chitară, vioară, mandolină. Percuţii: tamburine, tamora, tobă, daf, djambeuri, darbuka, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopoţei, dublu ton, beţe, bongosuri, aduf, toaca, clopote, cabasa, ocean drums. Şi, nu în ultimul rând, instrumente tradiţionale: vioara săracului, arborele ploii, scoici, drâmbă. Lămuriţi?
DIALOGURI INTERCULTURALE
Când pe o arşiţă cumplită, când sub rafalele ploii rebele, publicul s-a delectat cu tot ce le-au oferit, generoşi, comedianţii. Timp de două săptămâni, ca într-o paradă a întrecerilor din Evul Mediu, au avut loc spectacole itinerante. Au evoluat, dansând, cântând, jucând, luptându-se ori făcând jonglerii Raiceiros, Daniel Făt, Truverii, Tee Kuubis, Kare, Huniadi Cantores, Trei Parale, actorii băcăuani cu a lor "Peţitoare" desprinsă din commedia dell'arte etc. Dialogurile interculturale au avut şi componente... gastronomice şi olfactive.
Palinca mioritică şi votca estoniană au stropit din belşug rahatul turcesc şi tortilla spaniolă. Aşteptăm deja cea de-a XI-a ediţie...
Muzică pentru suflet
Truverii sunt o trupă de muzică medievală şi tradiţională europeană, ce interpretează un gen de muzică cu care publicul român e mai puţin obişnuit.
Concertele transmit bucuria muzicală de odinioară. Ce fac, de fapt, Truverii?
Recuperare şi redescoperire a diversităţii culturale în cadrul identitaţii spirituale europene. Muzica lor se adresează tuturor oamenilor de bun simţ...
Au apărut în 2002, ca o trupă din cadrul Companiei de Artă STUDIO 24, din programul Curtea Comedianţilor. Conceptul actualului grup datează din 1992, de la prima ediţie a Festivalului de la Sighişoara. De atunci, componenţa s-a schimbat, singurii care cântă şi azi fiind cei care au fondat trupa, Mişu Todor şi Carmen Mărunţelu.
Citește pe Antena3.ro