x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Comunicatul saptamanii - Ca$$a Loco si Secu

Comunicatul saptamanii - Ca$$a Loco si Secu

de Cassa Loco    |    21 Iul 2006   •   00:00

Ei, dragilor si dragelor, stimati si iubiti, mai draga… Dupa o pauza si vacanta scurta de una bucata luna, datorata lenii, cucoana mare si sexy de altfel, ne intoarcem. Fiind datori cu niste explicatii!

Ei, dragilor si dragelor, stimati si iubiti, mai draga… Dupa o pauza si vacanta scurta de una bucata luna, datorata lenii, cucoana mare si sexy de altfel, ne intoarcem. Fiind datori cu niste explicatii!

Noi am fost colaboratorii securitatii! Da, noi! Pentru ca toate cele intamplate in ultimele zile ne-au constrans, ei bine, recunoastem! Da!, am fost securisti!

Am fost racolati din gradinita, atunci cand la una dintre serbari am sesizat la una dintre colegele noastre de patut, in gentuta-i roz, un sandwich cu salam! La analiza facuta de maestri s-a descoperit ca nu era cu soia ci cu carne adevarata. Ne-am oferit sa furnizam toate datele necesare, tot ce stiam noi, turnandu-ne parintii, educatoarele, colegii, pana si cainele vecinilor care latra intr-o araba stricata! Aveam nume de cod: Atos, Portos si Aramis. Tineam legatura cu sefii directi, prin semne fumigene efectuate cu paturica deasupra cosului de fum! Ulterior, avansand in etate, urmand cursul vietii, trecand de la soimi ai patriei la pionierat, apoi la UTC-isti, am descoperit regulile implementate inca din gradinita. Fiecare trebuia sa toarne, trecand prin palosul stiloului, respectiv a viului-grai, de la familie, prieteni, amici, dusmani pana la persoana-i proprie. Decat ca asa era sistemul. Astia erau oamenii, cu ei defilai. Ca spuneai un banc politic, ca nu iti convenea ratia, sau ca painea pe cartela era mult prea neagra, ea fiind alba la moaca, tu trebuia sa te misti cum ti se canta in deschiderea "programului".

Fiind fosti securisti, fosti turnatori, dar dand dovada de o un suprem obraz, nu am candidat niciodata pe listele vreunui partid, nu am aparut niciodata in fata unor camere de luat vederi, dezgropand morti si cazand in derizoriu, dezgropand subiecte ce nu mai au nici o importanta acum. Colaboratorii securitatii! S-a inventat un consiliu suprem de verificare a dosarelor.

Se citesc file importante! Se dau verdicte. Norocul nostru e ca au trecut aproape 2jde ani si ca unii dintre sefii nostri, actuali fosti ministri, deputati, ba chiar presedinti de stat, s-au facut ca ploua, scena teatrelor mutandu-se prin bancile guvernului.

Dar, ne punem o problema simpla de aritmetica. Daca in vremurile "roz" 23 de milioane de oameni turnau 23 de milioane de oameni, iar cele 23 de milioane de dosare a cate 23 de milioane de oameni erau scrise in cateva zeci de pagini, ei bine, de unde era procurata cerneala? Si mai mult decat atat, de ce CNSAS-ul are in fata, acum, oameni care faceau parte si ei din Procesul Indosarierii celor 23x23 de milioane de dosare.

Acu’ lasand gluma la o parte, povestea colaborarilor cu Securitatea este putin, dar foarte putin afumata, trecand numai decat 17 ani de la ultima Cantare a Romaniei. Iar cei care au lucrat si activat nici nu si-au facut pana acum, timp de 17 ani, treaba. Momeala asta aruncata prin presa de unii si altii nu are decat doua roluri. Unul de a se umple unii de respect, cu ghilimele bolduite de rigoare, iar altul de a distrage atentia de la problemele si adevaratele lacune ale tarii. Daca cutare X sau Y a lucrat cu fosta securitate sau nu, e mai putin important acum. E important doar daca acel Y este pasibil de manjire, fiind in cealalta tabara. Ca Y a turnat sau nu, ca W a suflat sau ba, ma doare pe mine, ca cetatean mai tanar al tarii, exact in bieleta de directie, cand ma deplasez prin minuata patrie. Asta nu-mi ofera o infrastructura mai buna si mai aproape de 2006. Imi ofera doar maculatura colorata, si minunate talk-showuri cu ilustrii ziaristi care mai de care mai patati.

Moftul roman, ca si drobul de sare, persista mai abitir ca manele si praful din Bucuresti. Nu vrem sa realizam, sau nu suntem lasati, ca e 2006! Suntem o tara ce se autoguverneaza dupa legea junglei, o lege mai capitalista, de care-pe-care! In loc sa gasim modalitati simple de mecanizare a sistemului, de ajutorare a invatamantului, reorganizare a infrastructurii, stam si palavragim ca babele in fata ograzii, despre Petre a Vasilicai, ce isi bate nevasta, bea, dar e "catelu" securistului din sat!

P.S.Am uitat sa va turnam, voua, cititorilor, unii dintre colegii nostri de "breasla", de acum cat si de atunci. Turnatori au mai fost : Bambi, Adrian Enache, Oana Roman, Andreea Raicu, Andre si multi altii!
×
Subiecte în articol: arte