x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Conferinţele "Mircea Vulcănescu", la MŢR

Conferinţele "Mircea Vulcănescu", la MŢR

de Carmen Anghel    |    19 Ian 2011   •   13:22

Muzeul Naţional al Ţăranului Român începe de astăzi, de la ora 18:00, o serie de conferinţe intitulată "Mircea Vulcănescu".

Prima conferinţă a acestui ciclu îi este dedicată chiar marelui om de cultură "Mircea Vulcănescu, o evocare"  şi va fi susţinută de filozoful Mihai Şora, personalitate marcantă a culturii române contemporane.

"Nimic mai potrivit ca MŢR să devină organizatorul unor astfel de întâlniri care să se desfăşoare sub semnul moştenirii intelectuale a lui Mircea Vulcănescu. Dragostea absolută a lui M. Vulcănescu pentru civilizaţia tradiţională românească, încrederea sa în acest tip uman îl fac în mod necesar părtaş la aventura intelectuală a MŢR, aşa cum a iniţiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele însele, alături de multe altele, viziunea pe care expunerea permanentă a MŢR s-a edificat. Onorăm astfel în Mircea Vulcănescu un precursor şi un model", spune cercetătorul Mihai Gheorghiu, cel care va modera aceste conferinţe.

Iată ce spune despre Mircea Vulcănescu filozoful Mihai Şora, care va fi prezent în această seară la Muzeul Ţăranului Român: "Am spus cândva (sau am scris undeva) că generaţia aceea din 1927, al cărei «şef» – unanim recunoscut – era Mircea Eliade, avea şi un vârf, mult mai retras şi mult mai puţin productiv decât Eliade, şi că acel vârf al ei a fost Mircea Vulcănescu. Într-adevăr, el era polul liniştit al disperatei căutări agresive şi sfidătoare care aruncase atunci în arenă, alături de cea a lui Eliade, voci ca acelea ale lui Emil Cioran şi Eugen Ionescu, pentru a nu-i numi decât pe cei mai de frunte dintre ei. (...) Dacă sfinţenia este însoţită mereu de această lumină învăluitoare a bucuriei de a fi, Mircea Vulcănescu a fost – dintre toţi marii săi colegi de generaţie – singurul care ne face să ne îndreptăm gândurile, în modul cel mai firesc, spre acest vârf al condiţiei de făptură care este sfinţenia", mai spune Mihai Şora.

×