x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale CTP a vandut Gandul

CTP a vandut Gandul

de Mihaela Suciu    |    11 Mai 2006   •   00:00
CTP a vandut Gandul

Pachetul majoritar de actiuni al zia-rului Gandul a fost vandut trustului Media Pro. Negocierile s-au purtat intre Cristian Tudor Popescu si Adrian Sarbu.

Pachetul majoritar de actiuni al ziarului Gandul a fost vandut trustului Media Pro. Negocierile s-au purtat intre Cristian Tudor Popescu si Adrian Sarbu.

Jurnalul National: S-a scris in presa ca intentionati sa vindeti Gandul trustului Media Pro. Ce s-a intamplat?
Cristian Tudor Popescu: Adrian Sarbu a achizitionat acum, nu atunci cand scria presa, prin PubliMedia, din trustul Media Pro, pachetul majoritar de 60% al ziarului Gandul, in niste conditii contractuale bine precizate. Noi, actionarii fondatori, am ramas cu 40%. Eu am 14%, Mircea Dinescu 8% si Bogdan Chireac, Adrian Ursu, Lelia Munteanu cate 6%.

Ce tip de compromisuri a presupus vanzarea?
Nu compromisuri, ci intelegeri. Negocierea a avut un caracter special. Ea nu a fost indreptata catre maximizarea profitului actionarilor. Daca am fi urmarit asta, faceam tranzactia cu altcineva. Obiectivul nostru a fost asezarea ziarului Gandul pe o linie sanatoasa din punct de vedere managerial. Potrivit contractului pe care l-am semnat, politica editoriala este facuta in totalitate de subsemnatul, care-si asuma responsabilitatea in intregime.

Ati negociat acest lucru pentru a nu se reedita conflictul de la Adevarul?
Si la Adevarul aveam asa ceva, stabilit prin statut si publicat in Monitorul Oficial. Politica editoriala era apanajul strict al Consiliului Director. Acum ea ma priveste pe mine. Asta nu inseamna ca nu putem sa avem niste schimbari de format, de pagina ale ziarului. Ceea ce asigur eu prin contract, fata de colegii mei jurnalisti, este ca ei nu vor fi presati in nici un fel. Nu li se va spune: nu da in el, ca ne da publicitate. Intelegerea cu Adrian Sarbu mai prevede separarea totala a publicitatii de redactori. Din acest moment, nici o persoana din cadrul redactional nu mai aduce publicitate la ziar. Este un lucru pe care mi l-am dorit intotdeauna, si cand eram la Adevarul. Nu am reusit sa-l realizez total pana acum. Pentru ca oamenii nu aveau suficienti bani, ii mai lasam sa se duca sa-si completeze veniturile cu comisioane din publicitate, fireste, fara ca asta sa afecteze obiectivitatea materialelor. Tot potrivit contractului, societatea nu se poate dizolva fara aprobarea mea. E un alt punct important, pe care Adrian Sarbu l-a acceptat.

Reevaluarea produsului


Acum un an, dupa despartirea de Adevarul si crearea noului ziar Gandul, spuneati ca vreti o publicatie facuta de ziaristi, autentic romaneasca, fara includerea intr-un trust. Ce anume v-a determinat sa renuntati la aceste dorinte?
Un an am rezistat pe piata presei scrise, extrem de dificila. Este imposibil pentru un ziar singuratic sa reziste. In conditiile de trustizare a presei romanesti, care se vor accentua, ziarul nu avea cum sa progreseze. Este vorba despre niste mecanisme de promovare, pe care numai un trust le poate pune la dispozitie. Avem, poate, cea mai buna echipa de ziaristi din Romania, dar nu avem aparatul de management si de promovare necesare. Conteaza mai mult cum vinzi un produs si mai putin continutul. Avem exemple in presa, pe care nu as vrea sa le nominalizez, sa nu se supere, lipsite de continut, care sunt ambalate si vandute cu mare mestesug si functioneaza.

Ce fel de schimbari vor fi in ziar?
Deocamdata nu le-am discutat. Urmeaza sa avem primele discutii in acest sens. Inteleg ca Adrian Sarbu are pregatit un proiect. E un profesionist si de aceea nu se poate sa nu ajungem la o solutie comuna.

Ce au spus ziaristii de la Gandul de aceasta vanzare?
Fireste ca o anume stare de neliniste ii incearca pe unii. Eu am fost un patron neobisnuit. Nu am concediat pe nimeni in acest an, nu am sanctionat pe nimeni. Nu pot fi un patron cu privire rece, care sa trateze lucrurile exclusiv pe considerente manageriale. Nu sunt capabil. Noul patronat va aplica modalitatile de lucru capitaliste, iar colegii mei trebuie sa se adapteze la asa ceva. Perioada romantica s-a incheiat, iar cei care sunt valorosi sunt profesionisti, si cei mai multi dintre ei sunt, nu au nici o problema in noul patronat. Nu am de gand ca, in noua situatie, sa prelungesc stilul meu paternalist-sindicalist.

Imi imaginez ca v-au curtat si alte trusturi. De ce ati ales Media Pro?
Am avut mai multe oferte, am fi putut avea si mai multe. Am ales solutia Adrian Sarbu, pentru ca Adrian Sarbu si-a construit cariera, si-a obtinut banii din mass-media. Nu sunt bani obtinuti din alte substante, cum ar fi petrolul. Dincolo de toate prevederile contractului, important pentru mine e ca, atunci cand am facut o tovarasie cu cineva, sa ma pot intelege cu omul respectiv in mod liber si deschis. Nici un contract nu ma poate sili la nimic, daca nu am un astfel de dialog cu acel om. Si cu Adrian Sarbu am. Nu as fi facut contractul daca nu as fi avut convingerea ca ne putem intelege.

Ati spus si anul acesta ca va ganditi sa va retrageti. Aceasta vanzare este acum un pas catre retragere sau, mai degraba, o continuare?
Mai degraba, pasul catre retragere e intreruperea emisiunii "Cap si Pajura". Faptul ca m-am retras e un semn ca am obosit. Ganditi-va ca veneam la acea emisiune dupa o zi de munca intreaga la ziar, de cel putin zece ore, dupa munca la CRP, care e zilnica si neremunerata si extrem de obositoare. Mai am si slujba de la Pro Cinema. Cedeaza si neuronul asta pe care-l mai am. Intrarea in trust poate fi vazuta ca un semn de oboseala, dar practic, acum mai avem pe cineva cu noi, cu care impartim responsabilitatea. Asadar, e mai degraba o continuare.
×
Subiecte în articol: arte adrian sărbu gandul