x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cu uşile inchise - un infern creat de oameni

Cu uşile inchise - un infern creat de oameni

de Roxana Vintila    |    03 Dec 2007   •   00:00

"Cu uşile inchise" este prima producţie din programul "Uşi deschise pentru toţi", program iniţiat de Teatrul Naţional Bucureşti, avăndu-i in distribuţie pe Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu şi Iuliana Moise, in regia lui Mircea Anca.
Garcin (Constantin Dinulescu), Estelle (Iuliana Moise) şi Ines (Carmen Ionescu) sunt personajele care se introduc şi ne introduc in "lumea infernului". Dacă vă aşteptaţi să fie vorba despre un univers dantesc, veţi fi uimiţi să aflaţi că atmosfera in care am fost primiţi a fost una foarte caldă şi intimă. In Sala 99, spectatorii au simţit că personajele se află in camera vieţii, percepută ca un infern al cotidianului. O lumină puternică, un şirag de draperii incolore şi roşii, o uşă prin care simţi constrăngerea unui univers ce te inchide.


PROFUND UMAN. Garcin este om de litere, fost ziarist, dar totodată dezertor şi adulterin, fără curajul de a mărturisi din prima ororile la care şi-a supus soţia; Ines este cea care are curajul să-şi mărturisească din prima viaţă nu tocmai morală a fost lesbiană şi işi hrăneşte existenţa cu suferinţele altora; Estelle, figura purităţii şi a inocenţei feminine, se descoperă a fi cea care s-a măritat cu un bărbat mai in vărstă (un prieten de-al tatălui său), pe care l-a inşelat cu unul mai tănăr, şi-a omorăt copilul bastard, ca mai apoi să-şi impingă amantul la sinucidere.
O poveste in care trei personaje conchid că "infernul este in ceilalţi" (Jean Paul Sartre). Trei tipologii pe care le intălnim in oglinda vieţii dacă reuşim să căutăm atăt intrebările, căt şi răspunsurile a ceea ce inseamnă găsirea şi acceptarea propriului eu. Salvarea lor vine doar dacă iluzia vieţii reprezintă consimţămăntul fiecăruia de a exista şi de a evada impreună.




×
Subiecte în articol: arte