După succesele cu "1001 de filme de văzut intr-o viaţă" şi "1001 de albume de ascultat intr-o viaţă", Editura Rao ne propune a treia enciclopedie din serie: "1001 cărţi de citit intr-o viaţă".
Literatură - Cele mai bune volume
După succesele cu "1001 de filme de văzut intr-o viaţă" şi "1001 de albume de ascultat intr-o viaţă", Editura Rao ne propune a treia enciclopedie din serie: "1001 cărţi de citit intr-o viaţă".
Volumul se vrea o carte de referinţă, inteligentă şi indrăzneaţă, despre romanele şi scriitorii care au stimulat imaginaţia omenirii, au avut impact asupra publicului şi au marcat momente de cotitură in evoluţia literaturii. O selecţie eclectică realizată de o echipă internaţională de scriitori, critici, universitari şi ziarişti care propun o nouă abordare a clasicilor şi o reevaluare a ficţiunii contemporane. Cu peste 600 de fotografii - coperte, pagini de gardă, afişe, ilustraţii şi alte imagini contextuale - "1001 de cărţi de citit intr-o viaţă" este lectura ideală pentru pasionaţii de literatură.
CRITICI. Coordonatorul acestui volum, Peter Boxall, s-a bucurat de sprijinul competent a numeroşi critici literari din toată lumea pentru a realiza o antologie comentată a lucrărilor, mai ales in proză (in mod special romane), care au marcat evoluţia literaturii şi a găndirii, de la poemele homerice la romanelele zilelor noastre. Selecţia este, evident, subiectivă şi ne putem intreba de ce unii autori lipsesc, iar alţii, mai puţin cunoscuţi, sunt prezenţi chiar de mai multe ori. Fiecărei cărţi ii este dedicată o pagină sau o jumătate de pagină, iar recenziile sunt insoţite de fotografii ce conferă volumului un aspect grafic deosebit şi atractiv. Amplii indici (de autori şi de opere) care insoţesc textul dau acestei cărţi caracterul unei lucrări de referinţă, care nu trebuie să lipsească din rafturile nici unei biblioteci.
Peter Boxall, coordonatorul lucrării, vorbeşte despre prima ediţie, apărută iniţial in Marea Britanie. "Am primit multe e-mail-uri entuziaste despre lista propusă, dar majoritatea reacţiilor au fost critice. In general, cititorii au avut patru tipuri de răspuns la această carte. Au fost incăntaţi că unele dintre operele lor favorite se regăsesc in listă şi mi-au scris despre romane pe care nu le cunoşteau şi pe care această carte i-a indemnat să le citească. Pe măsură ce cititorii işi confruntau propriile priorităţi şi sensibilităţi critice cu cele ale cărţii, am inţeles că provocarea de a reciti o lucrare omisă este la fel de mare ca şi cea a includerii unui titlu in listă. Această implicare, ca şi dezbaterea pe care a generat-o, a fost pentru mine cea mai pasionantă şi mai importantă consecinţă a apariţiei acestei cărţi." Acest lucru i-a permis lui Peter Boxall să "upgradeze" prima ediţie, să aducă nenumărate imbunătăţiri şi să realizeze o ediţie internaţională - cea care este acum şi la indemăna cititorului romăn.