x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Descoperă secretele unui Palat aflat în inima Bucureștiului!

Descoperă secretele unui Palat aflat în inima Bucureștiului!

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Mar 2023   •   23:30
Descoperă secretele unui Palat aflat în inima Bucureștiului!

Orice Palat are secretele lui!

Astăzi vă invităm într-un tur virtual al Palatului Dacia-România, o bijuterie aflată în Centrul Vechi al Bucureștiului, readusă la viață prin artă. Palatul Dacia-România, al Muzeului Municipiului București, găzduiește acum Art Safari - cel mai iubit eveniment dedicat artei din țară. Dar care sunt transformările prin care a trecut înainte să fie populat cu artă?

Haideți cu noi într-o călătorie în timp, în care ghid ne este chiar Adrian Majuru, Manager al Muzeului Municipiului București.

Ne aflăm pe locul bisericii lui Gheorama banul, în jurul căreia s-a dezvoltat mahalaua grecilor (secolul XVI). Mai apoi, în secolul XVIII, în împrejurimile bisericii este ridicat hanul Grecilor. Ambele construcții au fost demolate la mijlocul secolului al XIX-lea, iar terenul rămas liber a fost cumpărat în 1882 de Societatea de Asigurări Dacia-România.

În urma fuzionării celor două societăți, Dacia și România, se impunea ridicarea unui nou sediu care să reprezinte noua societate bancară. Astfel a fost ridicat Palatul Dacia-România, în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Acesta fost pe rând sediul unor noi bănci precum Banca Generală Română (1914), Banca Generală a Țării Românești (1920), BNR (1933), iar apoi sediul Uniunii Fundațiilor Regale (1938). După naționalizare (1948), Palatul a fost sediul Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică (1950–1955).

 

Modă, bancă și artă

 

După 1960, Palatul Dacia-România a găzduit restaurante, o cantină, sedii ale Cooperativei Arta Aplicată, magazine variate de îmbrăcăminte și casa de modă Lipscani. După 1990, aici a avut o filială și BCR, iar în prezent mai exista o filială CEC.

Tot în Palatul Dacia-România, a avut loc în 2016 cea de-a treia ediție Art Safari. Pavilionul  Central al muzeului temporar a avut ca temă una dintre cele mai cunoscute mișcări artistice, DADA. Au fost expuse lucrări ale unor artiști de renume internațional: Tristan Tzara, Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Ianco, Arthur Segal, Jules Perahim, Max Herman Maxy și Victor Brauner.

Viitorul sediu al Pinacotecii București

 

Orașul București deține o colecție de artă românească și europeană, dezvoltată începând cu anii interbelici, în colecția Pinacotecii. Muzeul Municipiului București păstrează această colecție, valorificând-o prin expoziții temporare, începând cu anul 2016.

Bucurați-vă și voi de Palatul din inima Bucureștiului, pus într-o lumină specială de expoziții de artă! Nu uitați să ridicați privirile când ne treceți pragul. Veți avea o surpriză minunată.

 

×
Subiecte în articol: Palatul Dacia-România