x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Despre Inceput si Prigoana

Despre Inceput si Prigoana

de Luiza Moldovan    |    17 Noi 2005   •   00:00
C(RAMPE)
Aterizat la emisiunea lui Madalin Ionescu (National teve), Silviu Prigoana rupe lantul tacerii, face dezvaluiri senzationale, sparge... aaa... sparge tot ce e de spart, sfasie tot ce e de sfasiat si, deloc in ultima instanta, striveste corola de minuni a lumii intr-o maniera unica si, in parte, usor fermecatoare. Adica ce vrea poetul din mine sa spuna, copii?

In primul rand, prezenta irezisitibila a domnului Prigoana pe ecranul televizorului m-a impiedicat sa trec mai departe. Catava vreme am privit cu privirea mea personal-tampa limbajul corporal al, nu-i asa, reputatului bizinismen si am ascultat, incercand chiar sa inteleg, dialogul celor doi. Daca l-ar ucide pe... hmmmm... Iovan (asa a zis Mada, sa moara Tzak si Pak) daca l-ar prinde noaptea la trei la el in dormitor. Cititorului dotat cu putina intuitie ii va fi usor sa ghiceasca ce-a raspuns nenea Prigoana la aceasta excelenta intrebare.

Nenea Prigoana l-ar ucide pe... Iovan fara ezitare. Ba mai mult, peste cateva secunde, privitorul ahtiat de nou afla ca nenea Prigoana e cam nemultumit de arma sa din dotare si ca face acum demersurile necesare pentru obtinerea unui uincester care zice ca-ti zboara creierii peste tot prin dormitor, de nu mai ramane din tine decat o gaura enorma, resturile tale fiind imprastiate pe o raza de mai multi metri. Argumentul lui Prigoana a fost ca dumnealui plateste taxe la stat si ca, daca tot plateste taxe, sincer sa fie, el nu-ntelege de ce sa vina altii la el in dormitor sa-i fure avutul. Ce-nseamna justitia umana! Simpla intentie de a ucide nu te transforma intr-un criminal. Doar creierii imprastiati pe trotuar si nici atunci in mod sigur.

M-am prins: nenea Prigoana e dintre cei pentru care justitia se face cu arma-n mana si de unul singur. Stiti, demersul sau m-a dus instantaneu cu gandul la povestea lui Iov.

Asemanari si deosebiri intre cei doi. Amandoi sunt "fara prihana si drepti". "Se temeau de Dumnezeu si se fereau de ce este rau". Nici unul dintre ei nu pune la indoiala justitia divina, care transcende timpul si puterea umana de intelegere.

Deosebiri: Iov face nazuri si se ia la harta cu Dumnezeu, dovedind, prin asta, un tupeu fantastic: lutul se ia in gura cu Olarul. Domnul si nenea Prigoana ia pusca si zboara creierii, dovedind prin asta ca el plateste taxe la stat. Iov zice "Domnul a dat, Domnul a luat", domnul si nenea Prigoana zice ca-si ia un uincester, ca sa nu cumva sa-l rateze pe derbedeu.

"Unde erai tu cand am intemeiat pamantul? Spune-mi, daca stii sa-Mi spui", l-a intrebat Dumnezeu pe Iov, "Ai poruncit tu diminetii, vreodata, in viata ta, si i-ai aratat aurorei care este locul ei, ca sa apuce pamantul de colturi si sa scuture nelegiuitii de pe pamant"? Da’ chiar: Prigoana unde era?
×
Subiecte în articol: arte prigoana