x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Despre ororile unui război fără ideologie

Despre ororile unui război fără ideologie

de Roxana Ioana Ancuta    |    19 Mai 2009   •   00:00
Despre ororile unui război fără ideologie
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Primul jurnalist de origine română laureat al Premiului Pulitzer (pentru cel mai bun reportaj internaţional în 2008) se află în România, la invitaţia Săptămânii Financiare.



Steve Făinaru a participat, ieri, la conferinţa "Banii - arma războaielor se­colului XXI", în cadrul căreia Săp­tă­mâna Financiară şi Editura Litera Internaţional au lansat cartea "Legea celor mai puternici. Lupta mercenarilor din Irak".  

Steve, corespondent al prestigiosului Washington Post, a povestit, ieri, despre cele şapte călătorii ale sale în Irak, pe care le-a făcut în perioada 2004-2007, despre întâlnirile cu reprezentanţi ai industriei de securitate privată din SUA, Europa, America Latină şi Asia, dar şi despre faţa invizibilă a războiului din Irak: armatele de mercenari, angajaţi ai unor puternice firme de pază şi protecţie.

În cartea pe care a lansat-o în cadrul conferinţei organizate de săptămâna Financiară, Steve Făinaru prezintă, pe larg, lumea firmelor private de securitate angajate de Guvernul SUA să acţioneze în Irak, dezvăluind incidente şocante la care acesta a fost martor în timpul experienţelor pe care le-a trăit în timpul documentării reportajelor sale de război.

SUB ACOPERIRE
Cartea a fost scrisă, iniţial, ca un proiect de reportaj pentru Washington Post. Patru călătorii în Irak, interviuri faţă în faţă, prin telefon sau e-mail cu persoane asociate industriei de securitate privată din SUA, Europa, America Latină sau Asia şi experienţele trăite alături de trupele americane au constituit materia primă a cărţii.  În 2006, Steve Făinaru, însoţit de un grup de mercenari, a călătorit în Irak şi în Kuweit. Obiectivul lor era să protejeze convoaiele de provizii care ajungeau în Irak.

Întors în SUA, Făinaru află că mercenarii alături de care călătorise au fost răpiţi, iar un an mai târziu, trupurile lor au fost găsite în Irak. Într-un interviu pe care l-a acordat Săptămânii Financiare, Făinaru a pus pe tapet factorii care au influenţat decizia autorităţilor americane de a apela la firme de securitate privată: "A fost şi este un război fără ideologie sau planificare, iar mercenarii au oferit administraţiei acoperirea perfectă pentru a ascunde acest lucru. Nu trebuia să îi recrutezi sau să informezi Congresul în legătură cu ei, sau chiar, aşa cum s-a întâmplat cu preşedintele Bush, să ştii că există".

PRESTIGIU
Steve Făinaru este primul jurnalist de origine română care a câştigat un Premiu Pulitzer, pentru o serie de reportaje reali­zate în Irak. A studiat la Universitatea de Jurnalism din Missouri şi consideră că succesul său se datorează, în bună măsură, pregătirii pe care a primit-o aici. Ulterior, a absolvit cursurile postuniversitare la Columbia University şi a obţinut o diplomă în afaceri internaţionale.

×
Subiecte în articol: arte irak