x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale DIRECTORUL LE MONDE: Jurnalism vs Literatură

DIRECTORUL LE MONDE: Jurnalism vs Literatură

de Roxana Ioana Ancuta    |    Alexandra Andreevici    |    15 Noi 2008   •   00:00
DIRECTORUL LE MONDE: Jurnalism vs Literatură

Directorul publicaţiei franceze Le Monde, Eric Fottorino, s-a aflat pentru două zile în România pentru a-şi prezenta cel mai recent roman, publicat şi la noi în ţară, "Sărutări de cinema", dar şi pentru o concentrată discuţie pe tema "Jurnalism versus Literatură".



Într-o lume nebună, aflată în permanentă mişcare, într-o lume în care informaţia înseamnă putere, într-o lume care are tendinţe, uneori nestăvilite, de a se robotiza şi de a ne robotiza tot mai mult, iată că ajungem să ne mai şi întrebăm: ce e mai important? Să citim o carte, un roman ori să răsfoim un ziar? Oscar Wilde spunea: "Jurnalismul este de necitit, iar literatura nu mai este citită". Totuşi, fiecare dintre cele două genuri scriitoriceşti îşi are rolul şi cititorii săi. Despre aşa-zisa competiţie dintre jurnalism şi literatură a vorbit, în cadrul unei conferinţe organizate la Institutul Francez din Bucureşti, directorul importantei publicaţii Le Monde, Eric Fottorino.

"Este adevărat că în ziua de azi timpul reprezintă un lux. Personal, spune Fottorino, cred că literatura de calitatea ne permite să elucidăm lucrurile, să înţelegem realitatea, însă pentru a ne adânci mai mult în lumea în care trăim, pentru a o percepe aşa cum este, informaţia, pe care o transmitem prin intermediul mass-media, este şi ea indispensabilă. Aş putea spune că, în momentul de faţă, asistăm la un fel de fast-informaţie, fenomen similar fast-food-ului. În general, pentru a crea literatură, avem nevoie de mult timp, acesta este un domeniu al emoţiei formale, în care totul trece prin calitatea scriiturii. În plus, literatura mai capătă şi o dimensiune de vis, atunci când oamenii scapă de povara existenţei cotidiene. La rândul lui, jurnalismul cred că este o scriitură foarte precisă, concisă, densă, este, de asemenea, o modalitate de a înţelege lumea în care trăim, într-un mod imediat. Jurnalismul avantajează un oarecare schimb imediat de păreri, între diferitele persoane care primesc aceeaşi informaţie". Romanul lui Fottorino, "Sărutări de cinema", a obţinut anul trecut premiul "Femina", o prestigioasă distincţie literară, ocazie care l-a adus pe scriitor faţă-n faţă cu unul dintre reprezentanţii Editurii româneşti "TREI", care i-a propus să-şi publice cartea şi în România. Prin urmare, volumul care a fost publicat în aproape zece ţări printre care Italia, Spania, Grecia, Portugalia şi Coreea, a fost lansat ieri la Librăria Cărtureşti Verona.

Despre roman

Fiu al unui fotograf de platou, Gilles Hector şi-a făcut un obicei din a colinda sălile de cinema, urmărind continuu filme vechi, în căutarea mamei pe care nu a cunoscut-o niciodată. Este convins că a fost actriţă şi că a făcut parte din Noul Val al Cinematografiei franceze. Revede constant peliculele tatălui său, încercând să-i ghicească enigmaticul chip dincolo de prezenţele vii ale unei Romy Schneider, Anouk Aimée, Catherine Deneuve sau Jeanne Moreau.

Născut în 1960 în Franţa, Eric Fottorino este romancier şi jurnalist. A publicat Caresse de rouge (Prix Francois Mauriac) şi Korsakov (Prix des Libraires, Prix France-Télévisions). începând din 2008, este directorul cotidianului Le Monde.

×
Subiecte în articol: arte