x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dublu eveniment la Ploieşti

Dublu eveniment la Ploieşti

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Oct 2024   •   12:15
Dublu eveniment la Ploieşti

Vineri, 4 octombrie 2024, la ora 17.00, va avea loc la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, din Ploieşti (B-dul Independenţei, nr.1), vernisajul expoziției prilejuite de aniversarea a 75 de ani a artistului: „ȘTEFAN PELMUȘ. Pictură 75”, urmat de lansarea volumului „Policromii”, semnat de jurnalistul Sebastian Crăciun.

„Meditez mult, ca oricare alt om, asupra timpului, vieţii, morţii şi mi-ar plăcea ca, prin intermediul picturii mele, să regăsesc acel mult visat echilibru interior, acea îndelung căutată împăcare de sine.“ (Ștefan Pelmuș).

Arta lui Ștefan Pelmuș prezintă o alta ambiguitate surprinzătoare: fiecare pânză pare ca tinde spre o semnificație ascunsă și profunda care încă rămâne obscură, lăsându-ne ca recompensă a asediului sau „jocul” seducător al decorației. Este o artă stranie, unică, înduioșătoare care amestecă valorile expresiei cu cele ale euritmiei ornamentale. Pictura sa are semnificație însă în același timp fascinează, vrăjește prin cantul arabescului. Pictorii nasc pictori chiar și atunci când rivalii ignora sau își reneagă ii paternali. Ștefan Pelmuș, care își asumă cu ușurință informația și repertoriul de semne în memoria culturii și religiilor, nu se aseamănă cu nici un predecesor sau coleg contemporan. A apărut pe cont propriu, hrănindu-se cu arta singurătății sale. Este un fapt rar în lumea tuturor imitațiilor și redundantelor.” (Galeria „J.L. Calderon”)

Volumul „Policromii”, este a doua carte de interviuri realizată de jurnalistul Sebastian Crăciun și curpinde 30 de mărturii ale unor personalități de primă valoare din lumea artelor vizuale românești. Având o prefață semnată de criticul de artă Marius Tița, cartea „Policromii”, cuprinde 30 de interviuri cu mari nume ale artelor plastice românești. Este o carte document, deosebit de prețioasă prin destăinuirile unor personalități precum: academicienii Răzvan Theodorescu și Mircia Dumitrescu, pictorii: Sorin Adam, Valeriu Șușnea, Petru Lucaci, Marius Barb, Gheorghe Dican, Ioan Iacob, Felix Aftene, Eugen Raportoru, Christian Paraschiv, Tudor Zbârnea, sculptorii: Bata Marianov, Liviu Mocan, artistul sticlar Ioan Tămâian, vitralista Amalia Verzea, artistele vizuale Ana Lupaș și Cela Neamțu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană - Călin Dan, criticul si istoricul de artă Pavel Șușară sau Laura Mesina - co-fondatoare a Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI).

Expoziția va fi prezentată de Florin Toma, curatoare este Alice Neculea, iar la prezentarea volumului va vorbi colecționarul de artă Victor Adam, tatăl regretatului pictor Sorin Adam, al cărui ultim interviu se regăsește în volum.

×