x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Editorialisti si scriitori

Editorialisti si scriitori

06 Iun 2005   •   00:00

Perioada 2004-2005 a fost pentru editorialistii Jurnalului National prolifica din punct de vedere scriitoricesc. Nu e vorba doar de articolele aparute in paginile cotidianului, ci si de lansarea pe piata a unui mare numar de carti, fie beletristica, fie studii pe teme bine definite.



  • de MIHAELA SUCIU

  • CREATIE. Pentru semnatarii articolelor de atitudine din JN, 2004-2005 s-ar putea numi "anul cartii"
    Perioada 2004-2005 a insemnat pentru Mircea Cartarescu doua aparitii: "De ce iubim femeile" si "Jurnal", volumul al II-lea. Daca prima carte se vrea o eliberare de stilul de literatura inalta si, totodata, o explorare a laturii feminine a autorului, al doilea volum din "Jurnal" continua descrierea cautarilor din primul volum, poate mai angoasante, mai obsesive, cautari carora scriitorul nu incearca doar sa le gaseasca sens, ci si o eliberare prin scris.

    TELENOVELA SI ARTA. Ion Cristoiu, cunoscut analist si lider de opinie, si-a declarat inca o data apetenta pentru subiectul istorie, fie ea si ca o telenovela. Volumul "Istoria ca o telenovela" propune celor interesati o abordare inedita - Stefan cel Mare si viril, Nicolae Ceausescu si cartea lui de munca sau cum Lupeasca ii facea curte lui Carol al II-lea. Stilul este ironic, documentarea tipic gazetareasca, iar efectul este cunoasterea unor aspecte "off the record" ale istoriei. Tudor Octavian si-a propus sa adune sub ciclul "Pictori romani uitati" monografia unor artisti plastici mai putin cunoscuti publicului. Dupa succesul repurtat cu "Eugen Bratfanof", scriitorul isi intoarce privirea spre Jean Cheller, ale carui tablouri au cunoscut dupa o jumatate de secol de ignorare o crestere a interesului si, implicit, a preturilor.

    COMUNISM SI DURERE. Lavinia Betea a incercat sa raspunda la intrebarea "Ce efecte a avut comunismul asupra noastra?" intr-un studiu psihosociologic intitulat "Mentalitati si remanente comuniste". Potrivit autoarei, reflexele perioadei comuniste se regasesc inca in atitudinile noastre, in fatalismul nostru, in asteptarea perpetua ca altcineva sa ne rezolve problemele si mai ales in credinta ca suntem niste personalitati multilateral dezvoltate.

    Vladimir Tismaneanu a semnat cartea "Stalinism pentru eternitate" (Polirom), o analiza amanuntita a unei "religii" ce a dus pe rug milioane de oameni. "Stalinism pentru eternitate" a insemnat o munca de peste 25 de ani pana sa cunoasca lumina tiparului si se doreste o chintesenta a istoriei comunismului. Dincolo de evidentul caracter documentar, stiintific, volumul aduna "manie si durere", dupa cum au observat cei de la Times Literary Supplement.

    TAMAIE SI CONFESIUNE. Marian Nazat ne propune o "Romania de-a-ndoaselea", respectiv o rememorare in sens invers, din 2004 catre 2003, a paradoxurilor unei natiuni in deriva. Revedem astfel aventurile lui Iencsi si Soava surghiuniti in Rusia, momentul dureros al disparitiei mitului Dan Spataru sau cum IRSOP-ul spulbera un alt mit, de data aceasta cu numele Ion Iliescu.

    Lucian Mandruta s-a gandit sa-si adune toate textele publicate in revista Dilema intr-un volum semnat "Fabrica de tamaie" (Polirom). Miza cartii, din punct de vedere al marketingului, nu este atat textul, cat titlurile originale ale textelor, capabile sa incite la lectura.

    Marius Tuca aduna in volumul "Verde-n fata" (Polirom) zece dintre interviurile sale realizate pe parcursul anilor 2002-2004. Titlul cartii caracterizeaza cel mai bine tipul de dialog propus de jurnalist interlocutorilor sai. Oameni politici, personalitati ale lumii culturale sau vedete de televiziune fac o radiografie a sufletului lor, dar si a societatii in care se manifesta.

    STALINISM

    "O imbinare de rigoare stiintifica, manie si durere, «Stalinism pentru eternitate» lamureste dificultatile Romaniei de a deveni o tara normala" - David Pryce-Jones, Times Literary Supplement

    TOTALITARISM

    "O explorare pasionata a mecanismelor mintii totalitare si o poveste tragica a coruperii idealismului de catre puterea nemiloasa" - Andrei Codrescu

    STIL

    "Vladimir Tismaneanu este un Marcel Proust al comunismului romanesc" - Mircea Cartarescu

    Ion Cristoiu, "Istoria ca telenovela" (Evenimentul Romanesc Group)
    Lavinia Betea, "Mentalitati si remanente comuniste" (Nemira)
    Vladimir Tismaneanu, "Stalinism pentru eternitate" (Polirom)
    Marius Tuca, "Verde-n fata" (Polirom)
    Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile", "Jurnal" (1997-2003) (Humanitas)
    Marian Nazat, "Romania De-a-ndoaselea" (Humanitas)
    Tudor Octavian, "Jean Cheller" (Pro Editura si Tipografie)
    Lucian Mandruta, "Fabrica de tamaie" (Polirom)
    ×
    Subiecte în articol: arte