x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Enigma 23 august 1944 - Versiunea Maresalului

Enigma 23 august 1944 - Versiunea Maresalului

14 Dec 2004   •   00:00

Adevarul despre momentul 23 august 1944 s-a spus, pana acum, in masura in care a putut fi decelat din putinele marturii despre faptul istoric consumat intre patru actori: Regele Mihai, Ion Antonescu (foto), Constantin Sanatescu si Mihai Antonescu.

Versiunea Regelui Mihai e cea mai cunoscuta. Si aceasta a capatat nuante (pe alocuri, sensibil diferite) o data cu scurgerea timpului. Versiunea lui Sanatescu si cea a fratelui Maresalului au iesit la lumina abia dupa ’89, cand s-au intredeschis Arhivele. Versiunea Maresalului este piesa principala, a carei lipsa o simtea oricine ar fi vrut sa afle despre lovitura de stat, ceea ce versiunile interesate si inevitabil partizane nu faceau cu putinta de stiut.

Acum, aceasta piesa a fost alaturata celorlalte si supusa unui studiu amplu de Ion Cristoiu, in ultimul numar al revistei Dosarele Historia, intitulat chiar "Varianta Maresalului Antonescu". Nu numai pentru cititorul avizat e de interes eseul lui Cristoiu, caci lectura va dezvalui o palpitanta incoltire a adevarului ce da sa se ascunda in spatele declaratiilor interesate si omisiunilor voite ale actorilor actului de la 23 august. Vanatoarea de adevar la care se deda autorul, cu tenacitatea unui Sherlock Holmes al bibliotecii, se implineste cu un trofeu pretios: teza istorica a loialitatii Maresalului fata de nemti si a refuzului acestuia de a face Armistitiu cu Aliatii iese vizibil sifonata in urma studiului. Iar puciul pus la cale de Rege, Camarila si comunisti capata semnificatii pana acum doar banuite.

O adevarata bijuterie pentru istorici, textul scris de mana Maresalului in orele cand acesta s-a aflat inchis in seiful Palatului are o poveste palpitanta. Insemnarile, facute in graba pe o agenda ce apartinuse lui Carol al ll-lea, au fost salvate de comandantul subunitatii de Garda a Palatului, Gherghe Teodorescu. Acesta a tinut ascunsa pretioasa agenda pana in 1980, cand i-a oferit-o lui Nicolae Ceausescu. Gasite in greu accesibilele arhive militare, notitele lui Antonescu sunt publicate in "Dosarele Historia" si pun intr-o noua lumina actul de la 23 august. (Valentin Zaschievici)

×
Subiecte în articol: arte maresalului