x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Evanghelia dupa Iuda

Evanghelia dupa Iuda

de Sebastian S. Eduard    |    18 Noi 2006   •   00:00
Evanghelia dupa Iuda

Nu, nu este vorba despre una din-tre "continuarile" la Codul lui Da Vinci, ci, ne asigura editorii, des-pre o lucrare veritabila si serioasa. Conform acestei reinterpretari radicale, Iisus ii cere Iscarioteanului sa-l tradeze... Evanghelia dupa Iuda a aparut in limba romana...

Nu, nu este vorba de una dintre "continuarile" la Codul lui Da Vinci, ci, ne asigura editorii, de o lucrare veritabila si serioasa. Conform acestei reinterpretari radicale, Iisus ii cere Iscarioteanului sa-l tradeze...

Editura Egmont anunta publicarea in limba romana a textului original al Evangheliei dupa Iuda. Editat sub patronajul National Geographic Society, volumul cuprinde traducerea din copta (in limba engleza si, apoi, in limba romana) sub forma unui text in proza, acesta fiind insotit de comentarii menite sa-i expliciteze fascinanta istorie in contextul Bisericii timpurii si sa ofere o noua modalitate de intelegere a mesajului transmis de Iisus Hristos.

DESCOPERIRE. Ascuns intr-o grota din Egiptul de Mijloc, codexul (cartea) care cuprinde evanghelia a fost descoperit de niste agricultori in anii ’70. In perioada care a urmat, papirusul a fost vandut si cumparat de negustorii de antichitati, ascuns si purtat pe trei continente - peregrinari ce i-au afectat integritatea si l-au fragmentat. In anul 2001, Societatea National Geographic s-a implicat in recuperarea, autentificarea si traducerea din limba copta a unicului exemplar care a supravietuit vreme de peste 1600 de ani. In 2006, National Geographic a publicat textul acestei remarcabile evanghelii, pentru prima data de cand a fost condamnat ca eretic de autoritatile Bisericii Crestine .

EROUL. Departe de a fi un ticalos, personajul Iuda care razbate din aceste pagini este un erou. Conform acestei reinterpretari radicale, Iisus ii cere Iscarioteanului sa-l tradeze. Spre deosebire de Evangheliile Noului Testament, aici Iuda este prezentat ca un veritabil model pentru toti cei care vor sa devina discipoli ai lui Iisus; el e singurul apostol care il intelege cu adevarat pe Iisus.

DE LA HARRY POTTER LA IUDA
Editura Egmont este cunoscuta in Romania indeosebi pentru seria Harry Potter si pentru cartile pentru copii. Cu toate acestea, Egmont este si publisherul National Geographic Society pentru Romania. De aceea, peste cel mult o saptamana, volumul "Evanghelia dupa Iuda" va fi urmat de un altul, la fel de interesant. "Evanghelia pierduta si, pe urmele Evangheliei dupa Iuda Iscarioteanul" este povestea dramatica a descoperirii uneia dintre cele mai controversate evanghelii din vremea crestinismului timpuriu, relatata de Herbert Krosney cu tenacitatea unui reporter de investigatii de prim rang.

×
Subiecte în articol: arte iuda