x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Eveniment - Nicu Alifantis, Vinyl Collection

Eveniment - Nicu Alifantis, Vinyl Collection

de Claudia Daboveanu    |    13 Mar 2006   •   00:00
Eveniment - Nicu Alifantis, Vinyl Collection

Nicu Alifantis dupa 30 de ani

Cantautorul Nicu Alifantis va lansa in curand "Vinyl Collection", o colectie de cinci albume aparute de-a lungul vremii pe discuri de vinil. O trecere in revista a intregii sale discografii, dupa 30 de ani. Ce bine ca esti!

Jurnalul National: 30 de ani, o viata de om... ar spune cineva. De ce tocmai acum si cum ti-a venit ideea?
Nicu Alifantis: Fac acest pas acum, tocmai pentru ca-i o cifra rotunda. De fapt, ideea dateaza de anul trecut si i-a apartinut lui Marius Tuca. Discutam de una, de alta, a venit vorba de anul 1976 si uite-asa am ajuns la concluzia ca-n 2006 se fac 30 de ani de la prima mea aparitie.

Povestea vietii tale muzicale intinsa pe 30 de ani se cheama "Vinyl Collection". Ce contine?
Primul album e "Cantec de noapte" (1976), al doilea e "Dupa melci" (’79), al treilea e "Fara titlu" (’84), al patrulea e "Piata Romana nr. 9" din ’88, "Risipitorul de iubire" (’90), din ’91 e un single cu "Decembre", unde sunt eu impreuna cu "Song", apoi e "Ia toji baladist", din ’92.

Ce ne spui despre coperta si despre videoclipurile de promovare?
Grafica e clara: o poza mare de-a mea. Simplu, vand direct o imagine. Nu ma complic. Vor fi cinci videoclipuri de promovare, incepem cu "Ploaie in luna lui Marte", cu care deschidem si promovam aceasta colectie. Videoclipul pentru "Decembre" va fi-n decembrie. Cu asta inchei seria videoclipurilor.

Colectia va avea si un booklet, banuiesc...
Sigur, booklet-ul (carticica intregii povesti) va fi destul de consistent. Nu vreau sa fie o carte autobiografica. Va avea o prefata cu o trecere in revista a perioadei ’73-’75, o descriere a fiecarui an, incepand cu 1976. Unul dintre albume, spre exemplu, a aparut in ’84, dar eu muzica am inceput s-o compun de prin ’78. Va contine foarte multe poze. Se va numi "Jurnalul celor 30 de ani", in care scriu lucruri care nu sunt cunoscute. Vor fi multe informatii care la vremea respectiva nu apareau pe coperta discului, ori ca nu era voie ori ca exista un format standardizat.

"Dupa melci", the best

Stiu ca-i aproape imposibil pentru un artist sa faca o ierarhie a preferintelor in ceea ce priveste creatia sa. Si totusi...
Marea mea realizare a fost albumul "Dupa melci". Tot albumul nu contine decat piesa "Dupa melci". Are 33 de minute. Asta-i tot discul, cu poezia cantata cap-coada. N-am cantat-o niciodata in concert.

De ce? Nu s-a cerut?
Nici nu s-a cerut, era si foarte greu, iar, la vremea aceea, singur cu chitara nu aveam cum, iar trupa nu aveam. Absolut toate-s facute cu muzicieni sau cu trupa de studio. La unele dintre ele sunt coperte care mi-au fost refuzate, cenzurate. Fara nici un argument.

Revenind la "Dupa melci", este singurul album cu o singura piesa pe versurile unui singur autor?
"Dupa melci" e o opera. Restu-s piese pe versurile mai multor poeti: Nichita Stanescu, Andries, Paunescu, Tarnea si altii. Dar, de exemplu, pe albumul "Fara tiltu - masina de scris", piesele-s legate-ntre ele, fara pauza, nu sunt piese distincte, cu pauze. A fost conceput unitar. "Dupa melci" consider ca-i cel mai bun lucru al meu dintotdeauna. Si n-o spun numai eu.

Inedit

Ai scris foarte multa muzica pentru teatru: "Mitica Popescu", "Asta-seara stau acasa", "Cadavrul viu", "O zi din viata lui Ceausescu". Mai scrii muzica pentru teatru?
Sigur, lucrez din nou la Teatrul Mic, pentru piesa lui Giraudoux, "Razboi cu Troia nu se face", in regia lui Florin Calinescu. Imediat dupa ce termin cu asta ma apuc de "Zan 10", care apare pe piata la sfarsitul anului. Se va chema "Zanzanaua" sau "Zaiafetul".

Exista piese inedite, mai putin difuzate sau unele care n-au aparut vreodata in colectia ta?
Toata discografia mea incape pe trei CD-uri. Vor mai fi doua. CD-ul cu nr. 4 va contine piese care au aparut pe diverse compilatii, tot pe vinil. Mai e un single cu mine si Pittis. Apoi sunt cele colective: "Juramantul", "Postalionul", "Traiasca Romania", "Cantec pentru John Lennon", "Tara noastra-i tara noastra" si "Invitatie la dans". Al cincilea CD contine piese de-ale mele cantate de altii: Aura Urziceanu, Anda Calugareanu, Geo Visu, Oana Pellea, Paula Seling, Cotabita. Unele dintre ele au fost difuzate o data sau de doua ori, dar n-au aparut niciodata. Altele n-au fost ascultate de public niciodata, deci vor fi si noutati.

CAPODOPERA
"Marea mea realizare a fost albumul «Dupa melci», pe versurile lui Ion Barbu. O opera de 33 de minute pe care n-am cantat-o niciodata in concert. E cel mai bun lucru al meu. Si n-o spun numai eu"

JURNAL
"Booklet-ul colectiei se numeste «Jurnalul celor 30 de ani» si contine, pe langa multe poze din acea perioada, multe informatii care n-au putut sa apara atunci din diverse motive. Nu va fi o autobiografie"

EFERVESCENTA
"Lansarea acestei colectii coincide cu «Razboi cu Troia nu se face», piesa lui Giraudoux de la Teatrul Mic, pentru care compun muzica. Apoi ma apuc de «Zan 10», care va aparea pe piata la sfarsitul anului"
×
Subiecte în articol: arte melci