x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Evreii sub reflector

Evreii sub reflector

de Mihai Stirbu    |    26 Mar 2008   •   00:00

Din martie, fiecare comunitate din România are câte o seară în care vor veni cu  tot ce au mai bun şi mai frumos de arătat la Muzeul Ţăranului Român.

Din martie, fiecare comunitate din România are câte o seară în care vor veni cu  tot ce au mai bun şi mai frumos de arătat la Muzeul Ţăranului Român.

 

Bucureştiul cuprinde diversitatea Europei la ea acasă. Români, germani, armeni, evrei, maghiari, turci, francezi, greci, rromi, bulgari, italieni, aromâni şi mulţi alţii au dat formă Bucureştiului de ieri şi de azi. Muzeul Ţăranului Român, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Centropa vă invită joi, 27 martie, de la 17.00, în Sala Foaier şi apoi la Clubul Ţăranului, la prima seară culturală din seria Povestea vecinilor cuprinsă în proiectul PUZZLE. Veţi sta DE VORBă CU... evreii care vin să spună poveşti de viaţă, să arate fotografii vechi şi crochiuri ale Tiei Peltz, să cânte şi să ne trateze cu mâncăruri tradiţionale.

 

PROGRAM. La Sala Foaier, de la 17:00, are loc deschiderea expoziţiei Martori evrei ai unui secol românesc. Fotografii şi poveşti din interviurile Centropa. Această expoziţie are la bază o cercetare începută în România în anul 1997, de Edward Serotta (fotograf, scriitor şi producător de film), directorul Centropa. Pornind de la filmul documentar a apărut ideea unui proiect de conservare pe suport digital a amintirilor şi fotografiilor comunităţilor evreieşti din Europa Centrală şi de Est. Expoziţia, compusă din fotografii de familie ale bătrânilor evrei din România, îşi propune să reconstituie viaţa evreiască aşa cum a fost înainte de al doilea război mondial, în timpul războiului şi după acesta până astăzi. Fiecare fotografie este însoţită de o scurtă poveste, spusă de membrii familiei rămaşi în viaţă sau chiar de cei din imagini. Expoziţia va fi deschisă până pe 14 aprilie, de marţi până duminică, de la 10:00 la 18:00, intrarea fiind liberă.

La Clubul Ţăranului, de la 17:30, sunteţi invitaţi la expoziţia de crochiuri ale pictoriţei Tia Peltz. Dr. Aurel Vainer, preşedintele FCER, va vori despre comunitatea evreilor din România, iar Anca Ciuciu, cercetator CSIER, ne va plimba prin cartierele evreieşti de altădată din Bucureşti. Sunteţi invitaţi la teatru de Roxana Guttman şi Rudy Rosenfeld, actori la Teatrul Evreiesc de Stat, care vor citi Interviu cu Rosenblum, de Ephraim Kishon, scriitor, dramaturg, regizor şi autor evreu de satiră. Veţi asculta şi muzică evreiască cu Grupul vocal MENORA, sigur, degustând mâncăruri tradiţionale evreieşti.

×
Subiecte în articol: arte