x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exclusiv: Invata sa gandesti - Interviu cu Edward de Bono

Exclusiv: Invata sa gandesti - Interviu cu Edward de Bono

de Miruna Mihalcea    |    27 Mai 2006   •   00:00
Exclusiv: Invata sa gandesti - Interviu cu Edward de Bono

Numarul unu in lume in domeniul gandirii creative, Edward de Bono, autor a peste 70 de carti traduse in 40 de limbi ne viziteaza zilele acestea. Noi l-am prins mai devreme si i-am pus cateva intrebari...

Oamenilor li se spune tot timpul ca ar trebui sa fie mai creativi, dar nu li se spune niciodata unde sa "gaseasca" creativitatea sau macar ce este ea. Ce ati raspunde cuiva care va intreaba: "Cum devin mai creativ? De unde sa incep?"
Edward de Bono:Trebuie sa facem diferenta dintre "creativitatea artistica" şi creativitatea in ceea ce priveşte ideile noi şi modalitatile noi de a face ceva. Daca nu facem aceasta distinctie, nu vom face nici un progres. Ne place sa credem ca talentul artistic este innascut şi ca noi nu-l putem influenta in nici un fel. Creativitatea in idei este o abilitate, dupa cum apare ea in procesele deliberate formale ale gandirii laterale. Aceasta abilitate poate fi predata şi invatata la fel ca oricare alta. Unii se vor descurca mai bine decat altii, la fel cum este cu abilitatea de a schia sau de a juca tenis - dar oricine o poate deprinde. Oamenii au la dispozitie carti scrise de mine, cum ar fi Gandirea laterala sau Serious creativity (Creativitate serioasa). Exista de asemenea peste o mie de instructori calificati care predau metodele mele in intreaga lume, inclusiv instructori din Romania.

Publicul roman a luat cunoştinta cu munca dumneavoastra odata cu publicarea Gandirii laterale. Printre cele mai vii reactii au fost cele venite de la profesori, care spun ca elevii sunt incantati de metodelor gandirii laterale. De ce credeti ca tinerilor le plac aceste ore? Aceste metode se adreseaza unor trasaturi ale noastre care se manifesta mai pregnant cand suntem tineri?
Tinerilor le place sa "gandeasca". Le place sentimentul reuşitei de a ajunge la o idee noua sau o perceptie noua. Este mult mai interesant decat sa ghiceasca "raspunsul corect" pe care il aşteapta profesorul. Este foarte adevarat ca tinerii din intreaba lume se bucura sa fie invatati sa gandeasca şi sa gandeasca creativ. Iar procesele sunt active şi practice, nu doar obişnuitele texte complicate şi descriptive din psihologie.

In Gandirea laterala vorbiti despre intuitie. In tara noastra, intuitia este inteleasa mai mult ca un fel de calitate misterioasa innascuta, de care nu te poti folosi deliberat. In ce sens folositi dumneavoastra aceasta "intuitie" şi ce rol are in invatarea gandirii laterale?
Intuitia se bazeaza pe experienta personala. Poate fi corecta, dar se poate şi inşela. Marele Einstein a spus ca intuitia lui i-a spus ca principiul indeterminarii al lui Heisenberg este greşit. Greşita a fost de fapt intuitia lui Einstein. In realitate, intuitie inseamna toate procesele mentale care au loc in afara conştientizarii directe. Atunci cand recunoaştem o figura, ne folosim intuitia. Nu construim recunoaşterea pas cu pas. Este o greşeala sa ne bazam pe intuitie pentru creativitate. Exista alte procese mentale pe care le putem folosi, cum ar fi "provocarea".

Romania trece printr-o perioada de trazitie, iar oamenii se confrunta cu dificultati economice serioase. In ce fel credeti ca ii poate ajuta creativitatea pe oameni sa gaseasca noi oportunitati intr-o economie de trazitie?
Opusul creativitatii este rutina. Aceasta inseamna sa continuam sa facem totul in acelaşi fel. In perioade mai dificile, creativitatea este esentiala la toate nivelurile. Le este necesara antreprenorilor, este necesara in management, in administratie şi pentru toti cei care muncesc. Le este necesara parintilor şi copiilor. Este cel mai important lucru intr-o perioada de dificultati economice. Este nevoie de o combinatie de informatie, logica şi creativitate. Prin creativitate, alegem o directie noua, iar informatia şi logica ne ajuta sa ne indreptam in acea directie noua.

De fiecare data cand ati descoperit ceva nou şi interesant in munca dumneavoastra ati scris o carte noua. In ce fel ajuta o carte la transmiterea mesajului dumneavoastra, spre deosebire de alte metode de educatie? Prin ce difera cartile de alte mijloace de obtinere a informatiei?
Cartile au avantajul de a fi permanente, uşor de accesat şi distribuite la scara larga. Poate ca in timp, Internetul va deveni la fel de la indemana ca şi cartile, dar pentru moment, cartile reprezinta mijlocul ideal de diseminare a informatiei. Cartile mele sunt citite peste tot in lume, chiar şi in cele mai indepartate locuri. O carte nu are nevoie de alta tehnologie decat o pereche de ochelari (acolo unde este nevoie) şi lumina (daca se citeşte noaptea).

Intr-o lume alerta, oamenii sunt uneori copleşiti de fluxul de informatie. Cum putem echilibra acest permanent flux de informatie cu timpul necesar pentru a procesa aceaste informatii, astfel incat sa obtinem rezultate optime?
Intr-adevar, fluxul şi asaltul de informatii poate deveni uneori copleşitor. Va aparea o noua profesie, aceea de "responsabil cu informatiile" care va accesa, va prelucra şi va simplifica informatiile pentru ceilalti. Va deveni practic imposibil pentru individ sa ia cunoştinta cu toate informatiile disponibile. O alternativa ar reprezenta-o aparitia, in fiecare domeniu, a unei persoane de incredere care sa cerceteze toate informatiile disponibile şi sa le puna intr-o forma accesibila.

I In Romania este pe cale sa apara o noua carte, şase palarii ganditoare. Cu ce aşteptari ar trebui sa abordeze publicul aceasta carte pentru a extrage beneficii maxime din lectura ei?
şase palarii ganditoare este o carte foarte importanta. Metoda continuta este simpla şi practica. Este folosita la fel de bine de copii de patru ani, ca şi de directori de prim rang. Este folosita de cei mai mari economişti de la Washington, dar şi in locuri nezevoltate, precum tinuturile inalte din Papua - Noua Guinee. Argumentarea este o cale foarte primitiva, bruta şi ineficienta de a explora o tema. Este incredibil ca ne multumim cu argumentarea de 2400 de ani incoace (din Grecia antica). Metoda celor şase palarii ganditoare este mult mai rapida, putand reduce durata unei intalniri pana la un sfert sau chiar o zecime din timpul obişnuit. Cu metoda celor şase palarii ganditoare, fiecare persoana este provocata sa exploreze un subiect sub toate aspectele, nu numai sa apere un punct de vedere. In Statele Unite, metoda este folosita acum şi de jurati, la procese. Din multe uncte de vedere, metoda celor şase palarii ganditoare este cea mai importanta schimbare din gandirea umana din ultimii 2400 de ani. Este practica şi cu aplicabilitate larga. Cei care au descoperit aceasta metoda, se declara acum foarte nemultumiti de metoda argumentarii.

In toate cartile dumneavoastra puneti accent pe cat de practice sunt aceste idei şi cat de uşor este pentru oricine sa debandeasca abilitati creative. Ce alte calitati personale mai sunt necesare cuiva pentru a intelege şi aplica metode precum cea din şase palarii ganditoare?
Singura calitate care este necesara este dorinta de a invata noi structuri de gandire. Cel mai mare obstacol este aroganta şi multumirea de sine. Cei care cred ca gandirea lor actuala este perfecta nu vor face nici un progres. Gandirea noastra actuala este perfecta in acelaşi fel in care o roata din spate la o maşina este excelenta - dar nu sificienta. Gandirea noastra actuala se bazeaza pe analiza şi pe judecata. La acestea, trebuie sa adaugam creativitatea şi designul. Trebuie sa adaugam de asemenea, gandirea perceptiva, deoarece logica nu ne poate oferi punctele de plecare, care sunt bazate pe perceptii (Teorema lui Goedel).

NUMARUL UNU IN LUME
Edward de Bono este considerat in acest moment autoritatea numarul unu in lume in domeniul gandirii creative si al predarii gandirii ca abilitate dobandita. Originar din Malta, Dr. Edward de Bono detine masterat in psihologie si fiziologie, unul in medicina, dupa care si-a luat doctoratul la Universitatea Cambridge. Detine de semenea titlul de Doctor in Design de la Royal Melbourne Institute of Technology si titlul de Doctor in Drept de la Dundee. A predat la universitatile Oxford, Londra, Cambridge si Harvard. Este autorul a 70 de carti, traduse in 40 de limbi si a sustinut conferinte in peste 58 de tari din intreaga lume. In Romania, la Editura Curtea Veche Publishing, au aparut doua dintre cartile sale: "Gandirea Laterala" (2003) si "Cele sase palarii ganditoare" (2006).
×