x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exerciţiu de imaginaţie la TFM

Exerciţiu de imaginaţie la TFM

de Andreea Hirica    |    08 Iun 2007   •   00:00
Exerciţiu de imaginaţie la TFM

De curănd la Teatrul Foarte Mic a avut loc premiera piesei "CooLori", primul text scris de dramaturgul Peca Ştefan in perioada petrecută la New York şi pus in scenă după ce acesta a căştigat premiul pentru Inovaţie la Heidelberg. Piesa reprezintă atăt o transpunere in scenă a realităţilor romăneşti intr-un spaţiu american, căt şi a socialului american intr-un spaţiu romănesc.

AICI ŞI ACOLO. "CooLori" e o piesă din seria postmodernistă a lui Peca, o critică ironică a clişeelor pescuite selectiv din filmele americane, care construiesc, intr-un "puzzle" absurd, o realitate deformată a Vestului de vis.
Textul, in care dramaturgul insuşi se ipostaziază in personaj şi unde aluziile autobiografice abundă, e populat de o gaşcă de tineri americani, ameţiţi de bere şi droguri. Tatăl unuia dintre ei (Mihai Dinvale), ii convinge să plece in Ro)mănia, să văndă droguri şi să-şi recupereze şi el fosta nevastă, (Clara Flores) cu o istorie de foşti soţi şi iubiţi bogaţi şi aventuri lesbiene. Iubitul ei romăn (Doru Bem in rolul lui Peca) e expulzat pentru terorism, deşi altminteri e dramaturg. Prima parte a spectacolului pune accent pe viaţa aberantă, alertă, haioasă, cu actori cu tehnică bună, care nu umblă după profunzimi acolo unde ele nici nu au ce căuta. Partea a doua stă sub semnul tribulaţiilor dramaturgico-amoroase ale lui Peca, inviind brusc sub chip de telenovelă in final, cu răsturnări de situaţie şi declaraţii de dragoste (de toate orientările).

"«CooLori» este un exerciţiu de imaginaţie - ce s-ar intămpla cu un grup de americani forţaţi să vină in Romănia. Este, dacă vreţi, tema imigrantului răsturnată. Sunt atătea piese care vorbesc despre emigranţii din ţările estice in America. Aici avem inversul acestei situaţii. O familie americană şi un grup de prieteni americani işi rezolvă problemele in Bucureşti. Este o comedie (dar şi o dramă) de situaţie, dar care ascunde şi apoi scoate la iveală o tragedie - tragedia unei lumi care se satură de propria stereotipie şi incepe să trăiască", declară Peca Ştefan.

×
Subiecte în articol: arte