x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expozitie - ARHEticuri la romani

Expozitie - ARHEticuri la romani

de Cristina Ologeanu    |    30 Aug 2005   •   00:00
Expozitie - ARHEticuri la romani

Jurnalul National impreuna cu Libraria Carturesti organizeaza inedita expozitie de desen grafic "ARHEticuri la romani". Printre expozanti se numara si Cristian Marcu, cel care se face "vinovat" de desenele aparute in fiecare luni in editiile de colectie ale Jurnalului National.

In perioada 1-20 septembrie, la libraria Carturesti din Capitala ii veti putea intalni pe Cristian Marcu, Pavel Botezatu si Dan Silviu Turculet, trei "varfuri" ale desenului grafic.

De fapt pe acestia ii veti gasi in acest spatiu cultural prin desenele lor expuse aici, "un spatiu neconventional, dar totusi promitator", dupa cum a afirmat Cristian Marcu, cel care se face "vinovat" si de desenele aparute in fiecare luni in editiile de colectie ale Jurnalului National. Motivul acestei reuniuni? Jurnalul National impreuna cu Libraria Carturesti organizeaza inedita expozitie de desen grafic "ARHEticuri la romani".

INCEPUTURI. Cristian Marcu spune ca si-a dorit inca din copilarie sa faca desen. Conform CV-ului sau, inca dupa terminarea liceului, el s-a orientat catre acest domeniu, luand lectii de desen si culoare de la graficianul Nicolae Alexei. Astfel incat, acum, pe cartea Curriculum Vitae al lui Cristian Marcu, in dreptul rubricii "profesie" putem regasi: "artist plastic - ilustrator, caricaturist, realizator de filme de animatie". In perioada 1981-1994, el a lucrat ca grafician animator la Studiourile Cinematografice Animafilm si Animadream, unde a contribuit la realizarea a 32 de filme. A semnat regia la doua filme de autor. "Este vorba despre doua pastile umoristice de tip Mozaic. Pe vremea aceea s-au facut mai multe astfel de pastile, de la Mozaic 1, Mozaic 2 si nu mai stiu unde s-a oprit numaratoarea. Astea erau nume impuse de vechiul regim. Mi-au fost cenzurate chiar cateva pilule", povesteste Cristian Marcu.

COPILARIE. Nu a fost usor sa aleaga acest drum, cu atat mai mult cu cat a optat pentru el la o varsta la care parintii inca mai hotarasc ce meserie ar fi mai potrivita pentru copiii lor. "Aproape ca am fugit de acasa. Parintii nu pot fi convinsi. Le-am spus ca eu asta vreau sa fac si asta voi face. De mic am vrut sa devin realizator de film de desene animate. La vreo 3-4 ani dupa ce ma angajasem la Animafilm am gasit printre hartoage jurnalul meu din copilarie si am recitit cu placere un pasaj in care scriam ca imi place foarte mult sa desenez si ca vreau sa devin «animator»". Si, contrar asteptarilor unora, el nu a mers nici la facultate. "Multi se mira si acum: «Cum, dom’ne, nu ai facut o facultate?». Facultatea nu este un scop in sine, e un mijloc. Daca mijlocul acela deja il ai, ea este inutila. Rezultatele sunt importante. Si fara aceasta facultate eu am putut sa lucrez in cinematografie, am fost regizor de animatie, sunt membru UAP - si aici se intra destul de greu fara facultate".

EXPOZITII. Cristian Marcu are la activ o serie de expozitii nationale si internationale. Numai la cele de peste hotare a castigat 23 de premii, iar in tara si-a adjudecat 30 de premii si mentiuni. Chiar a pus bazele unui salon de grafica umoristica. Este vorba despre "Damigenius", ajuns la a 11-a editie. Nu a fost usor, mai ales ca, pentru organizarea acestui salon s-a descurcat singur, si nici nu a incercat sa lupte cu morile de vant si sa ceara sprijin de la autoritati. "Nu am vrut sa pierd timpul. Au incercat altii sa obtina un astfel de sprijin si degeaba. Eu am fost mai pragmatic, am incercat sa ma bazez pe prieteni, pe oameni de afaceri, pe cunostinte si asa am reusit sa incropesc ceva bani, nu foarte multi. In mod normal, pentru orice expozitie care se respecta, trebuie sa se editeze si un catalog. Insa, la noi artistii isi permit, cel mult, un pliant scos la imprimanta". Cat priveste Salonul "Damigenius", Cristian Marcu are planuri mari. Vrea sa il aduca si in Bucuresti, dar sa se tina in continuare si cel de la Husi. Prima parte sa se tina in Capitala si, la un anumit timp sa se tina si acolo unde s-a nascut, intre vii, adica la Husi. "Pentru anul viitor as vrea sa iau legatura cu organizatorii unui salon similar din Franta, Jonzac, si poate facem impreuna salonul Damigenius si, poate, si un fel de schimb de experiente". Inca dinainte de ’89, Cristian Marcu a colaborat la o serie de reviste de peste hotare. "Ludas Matyi", "Eulenspiegel", "Feconews", "Witty World"s.a. Nu a fost usor. Cu atat mai mult cu cat la vremea respectiva, contactele cu strainatatea erau indeaproape urmarite de catre oamenii de la Securitate. "Am avut sicane urate cu ei, dar nu-mi place sa vorbesc despre asta pentru ca riscam sa intram intr-un stereotipism. Asta a fost, cu asta se ocupau ei pe atunci". In tara, Cristian Marcu a colaborat cu foarte multe publicatii: "Papagal", "Academia Catavencu", "Flacara", "Formula AS" si altele.

CIFRA TREI
Cristian Marcu s-a gandit ca formula ideala este data de cifra trei. "Intotdeauna m-am gandit la un echilibru. Am incercat sa creez acest echilibru in desen, iar noi trei suntem diferiti ca stil. Pavel Botezatu e un artist foarte modest si are o gramada de premii intai internationale. Este un miniaturist extraordinar. Turculet este designer. Are premii mai putine nu pentru ca nu este bun, ci pentru ca nu a participat la expozitii". Autorii au fost alesi pentru ca sunt valorosi si pentru ca stilul lor este unul critic, aplicat la realitatea cotidiana, ceea ce rimeaza cu ceea ce face presa in general si implicit Jurnalul National. De la aceasta expozitie, Cristian Marcu spera sa capteze atentia "unor oameni importanti, pentru ca fenomenul acesta - desenul satiric - sa capete substanta. E pacat, pentru ca in aceasta bransa avem oameni cat se pate de buni, iar aceasta prima expozitie am conceput-o cu trei oameni care sunt varfuri in acest domeniu".
×
Subiecte în articol: arte cristi marcu