x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziție-semnal Pia Massaci, la Palatul Suțu

Expoziție-semnal Pia Massaci, la Palatul Suțu

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Noi 2022   •   11:05
Expoziție-semnal Pia Massaci, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Pia Massaci: Restituire, un parcurs subiectiv”, care va avea loc vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Este prima expoziție Pia Massaci de la dispariția pictoriței, în urmă cu 30 de ani, și tot prima, după aproape 50 de la ultima sa expoziție personală.

 „Pia Massaci (1908-1992) este o artistă afirmată în perioada interbelică, viața și opera ei stârnind în ultima vreme un interes deosebit. În patrimoniul Pinacotecii București, pictorița este reprezentată cu trei lucrări, dintre care două au fost prezentate în cadrul expoziției «Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România», organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari 2021. Inițiativa MMB a fost apreciată de către urmașii Piei Massaci, care au contribuit substanțial la organizarea expoziției-semnal dedicată artistei, inaugurată la Palatul Suțu.

Menționăm că a mai existat un demers de recuperare care s-a intersectat cu preocupările noastre, respectiv volumul «Artiste uitate din România: cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românești», publicat în cadrul unui proiect derulat de Asociația PostModernism Museum pe parcursul anului 2021, cu sprijin financiar din partea Administrației Fondului Cultural Național, care a cuprins un capitol semnat de Aurelia Mocanu, intitulat «Pictorița Pia Massaci. Pudră, voaletă şi flori».

Bunicul artistei, originar din zona Saarland, a emigrat în România în 1884, fiind ulterior naturalizat, cu schimbarea numelui din Massatsch în Massaci. Născută la Constanța, Pia Massaci a debutat în 1935, la Salonul Oficial de pictură și sculptură, în cadrul căruia a expus «Autoportret» și «Păpuși italiene». În expoziția de față prezentăm autoportrete ale artistei alături de alte câteva lucrări atent selectate.

Portrete, scene de interior, flori, păpuși sau peisaje se derulează sub privirile noastre într-o desfășurare ritmică și vibrantă” - Angelica Iacob, șef Secție Artă MMB, curator al expoziției.

 

 „Unele întâmplări chiar sunt uimitoare. În urmă cu un an, un prieten ne-a întrebat dacă avem vreo legătură cu Pia Massaci: era încântat că descoperise două lucrări, care i-au plăcut mult, în expoziția «Seducție și triumf în artă», organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari. Așa am descoperit și noi, neașteptat, pe simeza-gazdă Gabroveni, două lucrări ale lui tanti Pia: minunate, necunoscute familiei, și foarte prețioase. Le numim prețioase pentru că, scoase la lumină din colecția Pinacotecii București, reprezintă momentul lăudabil, bine-venit și ne-sperat în care o importantă instituție culturală a inițiat un proiect de recuperare pentru publicul contemporan a creației unei pictorițe aproape uitate, Pia Massaci.

În acest context, ne-am oferit fără rezerve să devenim co-echipieri cu excelenta și inimoasa echipă a secției de artă a Muzeului, și să contribuim la extinderea cercetării asupra operei acestei artiste de un farmec și de o forță aparte.

Elevă a lui Jean Al. Steriadi și Camil Ressu, laureată cu Premiul Moldovei al Academiei de Arte frumoase din Iași, Pia a debutat în interbelic, având douăsprezece expoziții personale în palmares, până spre sfârșitul anilor ’70, când a intrat într-un nemeritat con de umbră. A fost cunoscută drept un personaj glamour, fiind totodată stoică în fața greutăților care nu au ocolit-o. Suntem, întreaga familie, onorați și recunoscători să lucrăm alături de Muzeu în acest proiect, care coincide cu împlinirea a treizeci de ani de la dispariția artistei” - Gabriela Massaci | artMoves.

 

Vernisajul va include un moment muzical - inspirat din foaia de repertoriu ce i-a aparținut Piei Massaci, păstrată în arhiva familiei - ce va fi susținut de tânăra soprană Isabela Stănescu, o speranță a artei lirice românești, ghidată și acompaniată la pian de conf. univ. dr. Raluca Ouatu, moment posibil prin amabilitatea prof. univ. dr. Verona Maier.

 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 4 noiembrie 2022 – 22 ianuarie 2023.

 

×
Subiecte în articol: palatul Şuţu Pia Massaci