x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expresia cinica a realitatii / Obituary aduce in Europa "Frozen in Time"

Expresia cinica a realitatii / Obituary aduce in Europa "Frozen in Time"

de Raluca Grintescu    |    24 Mar 2006   •   00:00
Expresia cinica a realitatii / Obituary aduce in Europa "Frozen in Time"

Monstrul sacru al metalului extrem mondial, Obituary, va sustine in premiera in Romania un concert cu greutate, la data de 17 iunie, la Arenele Romane din Bucuresti. In deschidere, patru trupe autohtone ale genului: Taine, Avskild, L.O.S.T. si Leprosy Abscess.

Cunoscuta la inceput de drum ca Xecutioner (1984), Obituary ramane una din cele mai influente trupe ale scenei "metalului extrem". Pornind din Florida si infatisandu-i pe John Tardy ca vocal, Donald Tardy la baterie, chitaristii Trevor Peres si Allen West, iar Daniel Tucker la bass, trupa si-a definit stilul printr-un sound violent, tipete guturale, riff-uri deloc blande. Spre deosebire de alte trupe precum Death, Morbid Angels sau Decide, Obituary s-a indreptat mai mult spre partea intunecata a realitatii, fapt ce reiese si din versurile lor satanice. In 1989, Obituary ies pe piata cu albumul "Slowly We Rot", punctul culminant din cariera trupei. Brutal si complex, materialul discografic a marcat ascensiunea Death Metal din anii ’90. Spre deosebire de majoritatea altor albume predecesoare, discul contine pasaje lente, devastatoare, alaturi de uverturi distrugatoare ce ating apogeul haosului, rezultatul fiind o placere carnala pentru fanii Doom, Death si Thrash.

SUCCES. A urmat "Cause of Death" in 1990, o data cu inlocuirea lui Allen West de catre fostul chitarist al trupelor Cancer si Disincarnate, James Murphy si a basistului Daniel Tucker de catre Frank Watkins (Hellwitch). 1992 le-a adus inca un album, "The End Complete", unul dintre cele mai vandute discuri de Death Metal pur din istoria acestui gen muzical, marcand totodata si apogeul formatiei. Fanii metal au fost apoi "tratati" in 1994 cu doua materiale discografice, "Don’t Care" si "World Demise". Dupa trei ani de hiatus, Obituary se intorc "din morti" cu "Back from the Dead", dovedind inca o data ca obiceiurile vechi se sting greu. Acum trupetii revin cu "Anthology", o retrospectiva a zece ani din cariera "monstrilor death metal". Peste zece ani, jumatate de milion de albume vandute si peste 500 de concerte stau marturie a influentei trupei in aria death metal, Obituary inchizand un deceniu de istorie a muzicii.

TRIVIA. Albumul "The End Complete" a fost incoronat ca cel mai bine vandut album din istoria death metal, cu peste 100.000 de copii in SUA si 400.000 de copii in toata lumea. Noul logo Obituary (care poate fi vazut pe "The End Complete") a fost considerat cel mai bun print de tricouri din istorie. Niciodata Obituary nu si-au printat oficial versurile, vocalistul John Tardy fiind recunoscut pentru "nascocirea propriilor cuvinte". Motivul? Sa obtina sunetul dorit. Dupa aparitia albumului "Slowly We Rot", basistul original Daniel Tucher a disparut fara urma, trupa trezindu-se nevoita sa-l inlocuiasca cu actualul basist Frank Watkins. Tinand cont ca stilul vocal al lui John Tardy este semnul autenticitatii sunetului Obituary, ati fi surprinsi sa aflati ca John a fost ales vocalist din greseala. Frate cu Don Tardy, John ii ajuta pe trupeti sa exerseze in cadrul repetitiilor. Din motive obiective, acesta a ramas vocalistul trupei de-a lungul intregii lor cariere.

DISCOGRAFIE OBITUARY
1989 - Slowly We Rot
  • 1990 - Cause Of Death
  • 1992 - The End Complete
  • 1994 - World Demise
  • 1997 - Back From The Dead
  • 1998 - Dead "Live"
  • 2001 - Anthology
  • 2005 - Frozen In Time
  • ×
    Subiecte în articol: culture club death obituary