x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fara programe tv!

Fara programe tv!

de Cristina Ologeanu    |    04 Oct 2005   •   00:00
Fara programe tv!

Romanii risca sa nu se mai poata bucura de serviciile companiilor de cablu, in conditiile in care taxele pe care acestea le platesc sunt din ce in ce mai mari.

Presedintele CNA, Ralu Filip, a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste situatia cablistilor din Romania. In momentul de fata, companiile de cablu sunt puse in situatia de a nu mai putea sa foloseasca stalpii aflati in posesia RomTelecom si Electrica. In plus, taxele pe care acestea trebuie sa le plateasca se modifica aproape lunar. Ralu Filip spune ca firmele de cablu sunt lovite din mai multe surse. Pe de-o parte, firmele care detin stalpii maresc chiria lunara pe stalp pe care firmele de cablu trebuie sa o achite, dar, totodata, RomTelecom refuza sa mai prelungeasca contractele de inchiriere. "O alta problema vine dinspre autoritatile locale care vor sa puna o taxa pe metrul liniar de cablu care traverseaza orasul. Un fel de taxa pe umbra, desi Codul fiscal nu permite sa ii taxezi pe cablisti. Unele deja au aplicat aceasta treaba", precizeaza Ralu Filip. A treia lovitura aplicata firmelor de cablu vine din partea Guvernului. Iar aici lucrurile se complica. O data ca toti cablistii trebuie sa plateasca 1% din incasarile lunare pentru a contribui la Fondul Cinematografiei. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, actualul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a modificat Legea drepturilor de autor si drepturilor conexe. In vechea varianta, in aceasta lege erau prevazute un procent minim si unul maxim pe care cablistii sa le plateasca pentru retransmiterea programelor tv. Acum, in noua formula, nu mai exista nici minim, nici maxim. Banii acestia ajung in conturile organismelor de gestiune colectiva (OGC), care au menirea de a-i redistribui beneficiarilor de drept. Acum, cu legea de partea lor, OGC-urile pot mari aceste taxe dupa bunul plac. De exemplu, pentru inceput se poate porni negocierea de la un procent de 40%, pentru ca, in final, cablistii sa spuna "sarut mana" daca se aleg doar cu 20%. Oricum, mult mai mult decat prevedea vechea varianta a legii.

ROMTELECOM. In momentul de fata, cablistii sunt pusi in situatia de a nu mai putea reinnoi contractele de inchiriere a stalpilor RomTelecom. Motivul oficial: "stalpii RomTelecom nu au fost proiectati pentru a suporta retele suplimentare, iar riscul aparitiei unor deranjamente in reteaua RomTelecom si a unor conectari frauduloase ca urmare a amplasarii altor retele de cablu s-a dovedit a fi foarte ridicat", dupa cum a explicat Cristina Popescu, director de comunicare media din cadrul RomTelecom. Multi ar fi tentati sa creada ca strategia RomTelecom ascunde, de fapt, altceva. Si anume crearea propriei retele de distributie a programelor tv prin cablu. Numai ca, dupa afirmatiile Cristinei Popescu, nu poate fi vorba despre asa ceva. "Daca RomTelecom ar fi intentionat sa isi creeze propria retea de distribuire a programelor tv prin cablu, atunci nu ar fi vandut CVR. RomTelecom a vandut aceasta firma de cablu tv tocmai pentru a-si putea concentra activitatea inspre serviciile de telefonie clasica si de date si Internet."

CABLISTII. Operatorii de cablu, reuniti sub umbrela Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), sunt, cum era de asteptat, foarte nemultumiti. Intr-un comunicat emis de catre ACC se arata ca industria de cablu din Romania realizeaza 1,5% din PIB. "Cresterea pretului abonamentului la cablu prin modificarea acestor legi (Legea cinematografiei si Legea drepturilor de autor si drepturilor conexe - n.r.) loveste in primul rand in abonati. Ca la fiecare majorare de pret, se va reduce numarul clientilor si va creste numarul conectarilor ilegale. Nu doar operatorii de cablu vor inregistra pierderi, ci si statul, care va colecta mai putine taxe si impozite", explica Radu Petric, presedintele ACC. Avand in vedere situatia creata, se poate ajunge pana intr-acolo, incat firmele de cablu sa dispara din peisaj. Mentionam ca, pana la ora inchiderii editiei, nu am obtinut nici un raspuns oficial din partea Electrica.

SUSTINERE
Cablistii nu sunt singuri in aceasta lupta. Ei sunt sustinuti si de Consiliul National al Audiovizualului, care a inaintat o serie de scrisori catre Presedintie, Guvern, Parlament, Comisia Europeana de la Bruxelles in care este exprimata ingrijorarea fata de cresterea "alarmanta a tarifelor practicate de Electrica pentru taxa pe stalp". In acelasi timp, se solicita si emiterea unui act normativ destinat protejarii comunicatorilor ce emit in interes public de abuzuri sau de situatii de acest fel. Insa nici o reactie din partea autoritatilor.
TAXE
In momentul de fata, pe langa TVA ajunsa la 19%, companiile de cablu trebuie sa achite o gramada de taxe: drepturile de difuzare catre canalele de televiziune care ating pana la 40% din pretul unui abonament; drepturile asociate programelor (drepturile de autor si conexe) care, acum, nu mai au un plafon maxim; chiriile pe stalpi: 1% pentru fondul cinematografiei si taxe locale. Acestea nu sunt singurele cheltuieli pe care trebuie sa le suporte companiile de cablu. Lor li se mai adauga cheltuielile de intretinere si plata salariilor angajatilor sai.

×
Subiecte în articol: arte cablu romtelecom