x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Faust-ul sibian, un cutremur

Faust-ul sibian, un cutremur

de Claudia Daboveanu    |    05 Noi 2007   •   00:00
Faust-ul sibian, un cutremur
Sursa foto: Mediafax foto/

FNT a inceput la Sibiu cu spectacolul invitat al lui Silviu Purcărete: "Faust" de Goethe. Magic, purificator, exorcizant, genial. Iată atributele acestei creaţii care nu trebuie ratată pentru nici un motiv.

FNT a inceput la Sibiu cu spectacolul invitat al lui Silviu Purcărete: "Faust" de Goethe. Magic, purificator, exorcizant, genial. Iată atributele acestei creaţii care nu trebuie ratată pentru nici un motiv.

Uzina Simerom, Sibiu. Vineri, 2 noiembrie, ora 19:00. Invitaţi de seamă s-au adunat intr-o hală dezafectată, transformată intr-un loc sacru, pentru a vedea spectacolul lui Silviu Purcărete: "Faust". Poate că personaje ca Mihai Tatulici ori Cristian Tudor Popescu au venit din pură curiozitate jurnalistică, poate din prietenie pentru directorul festivalului, Marina Constantinescu. Poate George Banu a văzut in creaţia lui Purcărete subiectul unei viitoare dizertaţii. Poate Demeter Andras a venit doar in calitate de secretar de stat in MCC. Sau, poate, ca actor, şi-a imaginat cum l-ar fi jucat el pe Faust. Sau pe Mefisto... Fiecare s-a dus să vadă "Faust"-ul lui Purcărete din motive clamate sau pur personale. Important e cum a plecat fiecare de la acest spectacol. Pentru că viziunea lui Purcărete e răvăşitoare, produce cutremure: de perspectivă, de conştiinţă, de receptare, de decelare.

AUR DE TOAMNĂ. Credeam că drumul pănă la Sibiu, imbrăcat in chihlimbar şi bronz, pudrat cu aurul toamnei, nu va fi eclipsat de altceva. Credeam că ştiu totul despre Faust. Numai că-ntr-o lume magică e posibil orice. Pentru că-n TEATRU nu e important CE spui, ci CUM spui. Am văzut rezolvarea şi sensul apocalipticei Nopţi a Walpurgiei. Muzica lui Vasile Şirli, decorurile lui Helmut Sturmer o sugerează pentru orice nivel de inţelegere. Am văzut două nume care, o dată cu acest spectacol, sunt scrise cu litere de aur in cartea teatrului: Ilie Gheorghe (Faust) - actorul-fetiş al lui Purcărete - şi Ofelia Popii, o tănără căreia frumuseţea nu i-a servit in acest rol in care e impecabilă şi pe care talentul o propune şi o impune pentru un premiu UNITER.

Program FNT, luni, 5 noiembrie

10:00 Centrul Naţional al Dansului, Sala Studio 1

"Atelier de dans contemporan pentru tineri profesionişti", susţinut de Isabelle Kurzi; Compania Catherine Diverres

14:00 Teatrul ACT

"Intălnire cu Nava Semel", autoarea piesei "Copilul din spatele ochilor" şi realizatoarele spectacolului

18:00 Opera Naţională Romănă

"Regele Lear", de Shakespeare, regia Bocsárdi Lászlò; Teatrul Maghiar de Stat "Tamasi Aron", Sf. Gheorghe

Spectacol in maghiară, supratitrat in romănă - 3h 20 min.

19:00 TNB, Sala Atelier

"Ce zile frumoase!", regia Sven Grunert; Kleines Theater Landshut

Spectacol in germană, supratitrat in romănă - 1h 50 min.

19:00 Centrul Naţional al Dansului, Sala Rondă

"Voltes", de Catherine Diveresse; Compagnie Catherine Diveresse, Franţa - 1h

21:00 TNB, Sala Mare

"Filosofii", de Josef Nadj, regia Josef Nadj, Centre National Chorégraphique d’Orleans -

1h 50 min.

22:00 Teatrul Odeon

"Balul", după o idee a Théătre du Compagnol, regia Radu-Alexandru Nica; Teatrul Naţional "Radu Stanca", Sibiu - 1h 45 min.

claudia.daboveanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte