x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festival: Comedia românească, în stradă

Festival: Comedia românească, în stradă

de Maria Sârbu    |    22 Mai 2008   •   00:00

Festivalul Comediei Româneşti “festCO”, care se va încheia la 24 mai, invită publicul să vadă spectacole atît în sala de teatru, în cluburi, cît şi în stradă, în special în Centrul Istoric al Capitalei.



Festivalul Comediei Româneşti “festCO”, care se va încheia la 24 mai, invită publicul să vadă spectacole atît în sala de teatru, în cluburi, cît şi în stradă, în special în Centrul Istoric al Capitalei.

Organizat de Teatrul de Comedie, al cărui sediu e tot în zona veche a Bucureştiului, festivalul a căpătat la această ediţie componenta evenimentului stradal, astfel fiind programate în Strada Smîrdan nr. 29, pe o scenă în aer liber, prezentări ale unor producţii de teatru, precum şi proiecţii cinematografice cu momente comice din Arhiva TVR.
În această seară, Teatrul Masca va veni în faţa publicului, la 20:30, cu “Fior d’amor în Bucuresci”, o creaţie regizată de Mihai Mălaimare. De la ora 21:30 vor fi proiecţii cu mari actori din Arhiva TVR.
Mîine, în acelaşi loc, “Masca” va juca spectacolul “La români”, iar o dată cu lăsarea serii vor fi proiectate secvenţe cinematografice cu mari actori ai comediei româneşti.

Totodată, în programul de mîine sînt incluse Clubul de lectură “festCO”, în cadrul căruia va fi lecturată piesa “Vacanţa unei dive” de Lucia Verona ­ Premiul II la Concursul de Comedie Românească, ediţia a III-a (Teatrul de Comedie); spectacolul “Jacques sau supunerea“ de Eugène Ionesco, regia Florin Fătulescu (Teatrul Mic), “Căprioarele”, text şi regie Gabriel Sandu ­ spectacol cîştigător al Premiului “festCO” în cadrul Festivalului de Teatru pentru Liceeni “Jos Pălăria”, ediţia a X-a, 2007 (Teatrul Mic); “Fir’mituri“ de Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac, spectacol al Teatrului Luni jucat în Clubul Lucky din Strada Selari. La Arcade Café din Strada Smîrdan poate fi văzută o creaţie Stand Up Comedy a Trupei Deko. La  Clubul Spice din Calea Victoriei se va juca “RRomeo thaj Julieta”, text şi regie Cătălin Rotaru, spectacol realizat în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Rromi.

De notat că marţi a avut loc la Teatrul de Comedie o dezbatere despre comedia românească, cu participarea unor autori dramatici şi directori de teatre. Au moderat regizorul Alexandru Tocilescu, actorul George Mihăiţă, director al Teatrului de Comedie, şi Mircea Ghiţulescu, critic şi istoric de teatru. Mihăiţă crede că fiecare teatru ar trebui să monteze măcar o piesă românească pe an. S-a vorbit şi despre necesitatea editării unei antologii de piese ale dramaturgilor români contemporani care să cuprindă cele mai semnificative texte scrise în ultimii 20 de ani, volum ce ar fi pus la dispoziţia teatrelor şi a regizorilor interesaţi.
Alexandru Tocilescu susţine că există piese de comedie scrise cu mai mult timp în urmă, valabile şi astăzi, dar care nu sînt valorificate. El s-a referit la cele ale lui Tudor Popescu.

×
Subiecte în articol: arte