x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filme cu şi despre copii, la Anonimul

Filme cu şi despre copii, la Anonimul

de Maria Sârbu    |    13 Aug 2009   •   00:00
Filme cu şi despre copii, la Anonimul

În primele zile ale Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul de la Sfântu Gheorghe (10-16 august) au fost prezentate în concurs atât lungmetraje, cât şi scurtmetraje, în care se pune accent pe tema copilului, cu personaje interpretate, desigur, de copii. Vor fi şi în secţiunea Off pelicule ce abordează copilăria, abuzurile etc.



Este o coincidenţă, deoarece Festivalul Anonimul nu e axat pe anumite teme, cu atât mai mult că sunt selectate de persoane diferite. Marţi au fost proiectate, în secţiunea lungmetraj, "Treeless mountain", regia So-Yong Kim (Coreea de Sud), premiat la Festivalul de la Pusan în 2008 şi la Berlinala din acest an, şi "Stella", regia Sylvie Verheyde (Franţa), cu nominalizări la Premiile César 2009.

Dacă primul film impresionează prin situaţia foarte grea în care ajung două fetiţe - surori - pe care mama lor le lasă în seama unei mătuşi, ele ajungând apoi la ferma bunicilor, foarte săraci de altfel, cel de-al doilea abordează mediul educaţional diferit al unor copii din Parisul anilor '70, accentuându-se şcolarizarea, clasa socială.


Între dureros şi nostim
Ieri a fost proiectat scurtmetrajul românesc "Uriaşul" - debutul în regie de film al lui Mihai Ionescu (selecţionat la Cannes şi la Festivalul de gen de la Los Angeles) - care urmăreşte povestea unui copil rămas fără picioare în urma unui accident. Relaţia copilului cu medicul şi cu alţi copii internaţi în spital pare dureros de convingătoare, doctorul fiind depăşit de realitatea pe care o înţelege atât de bine acest copil.

În scurtmetrajul britanic "Elefanţii", al lui Sally Pearce, o fetiţă, care trăieşte într-o lume "gri", ia un virus, adică se infectează cu... "elefanţi". Hazliu, căci copilul îşi creează o lume a lui. Tema copiilor se regăseşte şi în secţiunea "Eco docs". Publicul Anonimului va vedea "Playground", o producţie SUA despre exploatarea sexuală a copiilor. Dur, dar adevărat.

Marţi după miezul nopţi - nu înainte ca pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban să impresioneze publicul cu un concert inedit "Songs for Andy Warhol's Screen Tests" - a rulat în camping filmul "Sleuth" (SUA - Marea Britanie), în regia lui Kenneth Branagh, cu Michael Caine şi Jude Law, selecţionat în programul paralel "Actori deveniţi regizori şi producători". Proiecţia a fost însoţită de o succintă prezentare a producătorului Simon Moseley.

×
Subiecte în articol: arte anonimul