Realizatorul emisiunii "In gura presei", revenit in paginile Jurnalului National ca editorialist, a acceptat sa vorbeasca despre ce ii lipseste si ce ii prisoseste presei scrise romanesti.
Jurnalul National: De ce trebuia neaparat sa comentezi informa-tiile din presa, si nu sa le prezinti, pur si simplu?
Mircea Badea: Neavand vocatie de robot, ma comport ca un om, deci am si o atitudine, o parere fata de ceea ce citesc in ziare. Nici in ziare nu gasesc stiri. Gasesc presa de opinie. De vreme ce presa scrisa are opinie, ma gandesc ca si astia de la televizor sa aiba o opinie, ca doar nu or fi ei, astia din presa scrisa, unicii depozitari ai dreptului de a avea opinie. Daca am ce comenta, comentez, daca nu, nu. Nu am nici o obligatie, nici o interdictie de a ma manifesta.
Am observat ca, de obicei, comentezi informatiile de pe politic, de pe eveniment, si nu si de pe cultura, de exempluâ¦
Pai, trebuie sa fac si eu niste audienta. Sa ma apuc eu sa fac talk-show cultural? Plus ca evenimentele culturale cam lipsesc din presa. Nu prea am vazut multa cultura in presa. Si nu stiu daca trebuie facuta in presa sau la televizor.
De ce?
Pentru ca nu cred ca asta e sensul presei. Eu, cel putin, consider ca nu am nici o obligatie sa fac cultura la televizor. Fiecare isi face cultura. Trebuie sa am si eu niste audienta. Daca nu am audienta, ma da afara, e foarte simplu. Si eu nu vreau sa fiu dat afara, deci vad si eu ca centrele de interes la noi in societate sunt altele si ma comport ca atare, nu incerc sa schimb lumea.
Am vazut ca ai veleitati de analist. Te gandesti sa apari din nou alaturi de domnul Ion Cristoiu?
Daca ma invita cineva, da. Daca nu, nu. Notiunea asta de analist politic imi suna fals. S-a inventat acum meseria de analist politic. Au facut facultatea de analisti politici, sectia PSD sau sectia PD? Nu cred. Imi spun un punct de vedere, ca cetatean, nu am pretentia de comentator politic, analist politic. Nici nu inteleg ce inseamna sintagmele astea, asa ca nici nu mi le asum. N-am un plan anume. Nu intentionez sa devin invitatul permanent al emisiunilor de televiziune unde sa vorbesc despre nimic.
Dar sa faci un talk-show in care sa nu vorbesti singur si sa ai si un invitat?
Nu m-am gandit. In general nu ma gandesc, asta este o constanta a existentei mele. Am obosit sa nu ma gandesc, am tot gandit si nu mi-a folosit la nimic. Eu muncesc, nu ma gandesc. Cred ca as putea, ca nu e mare lucru sa pui intrebari unui om sau sa ai un dialog cu un om. Mi se pare firesc, dar chestia asta o fac deja foarte multi, nu stiu. Toata lumea sta in fund pe scaun si vorbeste. Se vorbesc aceleasi lucruri, se pun aceleasi intrebari, aud aceleasi raspunsuri.
După ce s-a trezit din anestezie, un bărbat și-a dat seama că medicii i-au amputat piciorul sănătos și a rămas cu cel bolnav
Citește pe Antena3.ro
O constanta
Ca cititor avizat, ce ii lipseste presei scrise si ce ii este de prisos?
Daca ma intrebi asa, "bai, cititorule, ce parere ai de treaba asta?", spun ca mi se pare ca se scrie foarte mult despre nimic.
Si filozofii au scris despre nimic.
Dar era un pic de intelect in ce au scris filozofii, aici nu. Multi scriu doar ca sa "se auda" scriind. E multa teorie a chibritului. Si mi se pare ca sunt multe subiecte care nu sunt tratate pragmatic.
Da-mi un exemplu, ca sa inteleg mai bine.
Uite, cum a fost chestia cu PSD cand nu l-au ales pe Iliescu. Au fost mii de analisti care au comentat, au conceptualizat, s-au exprimat ca domâne, sigur ca nu se putea, solutia Iliescu e una perimata, niste teorii fantasmagorice, sigur, care sunau bine, cu multe citate, teorii erudite⦠e foarte interesant, dar nu se aplica la Romanica. Iata ca se demonstreaza aproape statistic ca PSD fara Iliescu nu exista si ca, de fapt, electoratul PSD-ist este electoratul lui Iliescu, punct. In mod normal, ar trebui sa nu ne intereseze deloc, sa ne doara in cot. Nu traiesc mai bine, nu traiesc mai rau, nu-mi afecteaza viata deloc. Imi afecteaza viata primarul Videanu, care nu face absolut nimic. Daca grupul de la Cluj e reformist sau nu in PSD ma doare in cot.
Pe care dintre ziaristii contemporani ii citesti intotdeauna, fie ca te enerveaza, fie ca-ti place?
Imi place ce scrie Ion Cristoiu, dar nu intotdeauna sunt de acord cu lucrurile pe care le scrie. Cristian Tudor Popescu imi place cum scrie. Imi place stilul lui foarte personal de a scrie. De multe ori sunt de acord cu el, de multe ori rad de ceea ce citesc. Nu venerez pe nimeni. Sa-ti spun o chestie care ma amuza foarte tare. Emisiunea mea este destul de agresiva sau perceputa astfel. Eu zilnic supar persoane din presa si politicieni. In momentul in care se simt atacati, dau telefon la director. Ma amuza foarte tare, pentru ca toti din presa sunt acesti deontologi, acesti moralisti, acesti independenti, dar rutina lor in momentul in care se simt lezati e sa sune la director, adica ce face Badea acolo? Ce-l taie capul, e emisiune de autor!