x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gesturi mici si fapte mari

Gesturi mici si fapte mari

de Cristina Bazavan    |    16 Dec 2006   •   00:00

JURNAL DE CINEFIL
Inainte de a va face lista de cumparaturi pentru cadouri, ganditi-va ca, de cele mai multe ori, un gest care are in spate un gand mare si o fapta buna face mai mult decat cele mai scumpe cadouri.
JURNAL DE CINEFIL
"Acesta e, dupa mine, cel mai important material din ziarele de azi. Il gasiti la pagina 21." Asa a inceput lecturarea unui reportaj despre un copil de 9 ani, paraplegic, care crede ca o emisiune tv o sa-i indeplineasca visul de a merge. Ca pustiul asta mai sunt, din pacate, foarte multi si, tot din pacate, emisiunile tv, oricat de multe ar aparea, nu vor putea sa-i ajute pe toti. Pustiul din reportaj se uita in fiecare seara la "In gura presei" si, pe langa visul pe care stie ca nu o sa si-l indeplineasca, pentru ca "mami i-a spus ca el nu va merge niciodata", copilul isi mai doreste sa aiba pe masuta sa mica, langa scaunul pitic, toate ziarele, ca sa le comenteze in fata oglinzii, cum a vazut el la Mircea Badea. Reportajul despre piticul simpatic a fost citit de Badea miercuri seara in cel mai frumos gest pe care l-am vazut la televiziuni in ultima vreme. Micutul si-a auzit povestea de la emisiunea pe care n-o rateaza in nici o seara, avand confirmarea ca baiatul ala la care se uita el la tv stie de existenta lui, ba chiar il place. (Va puteti imagina bucuria si emotia pustiului?!) La sfarsit, emotionat, dar pastrandu-si discretia si umorul, Badea i-a spus doua vorbe pustiului. "Nu-i nici o filosofie ce fac eu aici. Poate ne schimbam numerele de telefon si pastram legatura." Fara sa fie nimic patetic, fara sa fie nici o exagerare, fara sa stoarca lacrimi cu forta in dorinta de a face audienta, doar cu bun-simt si ganduri bune pentru un pusti simpatic.

Mi-e teama ca multi dintre dumneavoastra ati trecut prea repede inainte peste aceasta secventa care e o lectie de bun-simt si de bunatate, fiind mult prea preocupati de prostiile din politica sau din lumea mondena. Sau, la fel de rau, fiind prea preocupati sa va luati de Badea si sa fiti "Gica contra", pentru ca are tupeu, zice mascari la tv sau mai stiu eu ce mai face.

Sincer, si pe mine ma deranjeaza cateodata comentariile lui (uneori, prea personale, dar vorbim de o emisiune de opinie, adica la asta ne uitam - la pareri personale - ,nu la teorii stiintifice agreate prin teoreme), dar ma uit cu maxima bucurie la emisiune pentru prospetimea, umorul si inteligenta de acolo, cum ma mai uit si pentru bunul-simt care se vede in momentele-cheie. Ca in secventa de miercurea asta.

Mai am insa un motiv pentru care v-am descris acest moment de la tv. In acest week-end o sa alergati ca bezmeticii sa cumparati cadouri, o sa va inghesuiti la cozi si prin magazine, iar aglomeratia o sa scoata din voi animalutul pe care l-a mai cizelat (doar la unii, ce-i drept) civilizatia. Inainte de a va face lista de cumparaturi pentru cadouri, ganditi-va ca, de cele mai multe ori, un gest care are in spate un gand mare si o fapta buna face mai mult decat cele mai scumpe cadouri. Si daca vreti sa le reamintiti prietenilor vostri de asta, ati putea sa le faceti cadou un film. Va recomand din inima "Amelie" sau cu "Eu, tu si toti cei pe care-i stim".
Cumparaturi usoare.

×
Subiecte în articol: arte