x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Hartia va fi albastra

Hartia va fi albastra

de Cristina Bazavan    |    14 Oct 2006   •   00:00

JURNAL DE CINEFIL
"Dar voi de cand sunteti in Romania?" E intrebarea pe care o pune un soldat in timp ce pazeste doi presupusi teroristi, un soldat in termen si un tigan din Berceni, pe care i-a luat valul Revolutiei si au plecat pe strazi sa o... apere.
JURNAL DE CINEFIL
"Dar voi de cand sunteti in Romania?" E intrebarea pe care o pune un soldat in timp ce pazeste doi presupusi teroristi, un soldat in termen si un tigan din Berceni, pe care i-a luat valul Revolutiei si au plecat pe strazi sa o... apere.
Sunt toti trei intr-un beci si discuta despre muraturi, iar "teroristii" schimba amintiri despre cum pun castravetii la murat mamele lor, incluzand detalii tandre ("taie morcovii in forma de steluta"). Soldatul care-i pazeste mananca gogonele gasite in beciul casei pe care trebuie sa o apere, asculta conversatia "teroristilor" si loveste cu intrebarea scoasa parca din Caragiale: "Dar voi de cand sunteti in Romania? Ca vorbiti bine romaneste".
E una din secventele mele preferate din "Hartia va fi albastra", un film care nu e (doar) despre Revolutie, ci (si) despre Romania asta tragi-comica in care traim, Romania asta plina de absurd care o ia razna in orice situatie-limita, Romania care-si rezolva situatiile de criza nationala uitandu-se la televizor, Romania pusa pe o spaga mica chiar si-n vreme de asediu.

O masa de lemn, un televizor deschis, sticle de Pepsi pe jumatate golite, tigari si mult fum, un telefon care suna din cand in cand. Asa arata decorul celulei de criza de la TVR din decembrie 1989. Membrii celulei rezolva crizele uitandu-se la televizor, unde se transmit mesajele importante pentru tara.
E alta secventa din "Hartia va fi albastra" si-ar trebui sa va fie familiara, nu pentru ca ati trait evenimentul respectiv, ci pentru ca el s-a replicat in oricare alta situatie de criza a ultimilor ani. Spre exemplu, la 15 ani distanta, in "criza jurnalistilor", conflictul a fost rezolvat prin... vizionari si comentarii tv.
Un locotenent isi cauta panicat unul dintre soldatii cu care era in planton. Nu e atat de tare ingrijorat de viata tanarului care, incurajat de mesajele de la radio, a plecat catre televiziune sa o apere, ci e preocupat de proprira cariera. Ajunge acasa la parintii soldatului si, dupa ce mananca un pic, bea o visinata si nu refuza o sticluta la pachet drept mic stimulent pentru uitarea evenimentelor.

E tot din Hartia... si cred ca nu mai aveti nevoie de nici un alt exemplu din Romania oricaror timpuri care sa va arate exact acelasi gen de comportament.
"Hartia va fi albastra" e cel mai rafinat si mai bun dintre cele trei filme despre Revolutie lansate in aceasta toamna, ba e chiar unul dintre cele mai bune filme romanesti ale ultimilor ani. E un film care a luat Revolutia din decembrie 1989 drept exemplu pentru a arata tot ce e mai romanesc in noi. Si-ar trebui sa avem autoironia si inteligenta sa radem de prostia si absurdul in care traim. Iar daca n-o sa puteti rade si n-o sa va recunoasteti in cateva dintre personaje, raspundeti la intrebarea aia tampita: "Dar voi de cand sunteti in Romania?".

P.S. Uitati-va in seara aceasta la Pro TV, la primul film al regizorului Radu Muntean, "Furia", o alta poveste plina de ritm despre Romania acestor zile.

×
Subiecte în articol: arte romania