x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale În nocturnă, vizitatori la muzeu (II)

În nocturnă, vizitatori la muzeu (II)

de Maria Sârbu    |    11 Mai 2011   •   20:19
În nocturnă, vizitatori la muzeu (II)
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

164944-kk-20090518125728137.jpgÎn Jurnalul Naţional de ieri s-a putut citi despre utilul eveniment „Noaptea europeană a muzeelor”, ajuns la a şaptea ediţie şi care se desfăşoară sâmbătă şi duminică (14 şi 15 mai), intrarea fiind liberă. În ediţia de astăzi continuăm publicarea programului la unele din instituţiile implicate.

Publicul care va dori să viziteze, cu această ocazie, Muzeul Satului din Bucureşti va putea să o facă doar în timpul zilei. Pentru protecţia pa­trimoniului acestei instituţii în aer liber, care a avut de suferit în urma focului, evenimentul se intitulează „Dimineaţa muzeului” şi va avea loc sâmbătă, între orele 9:00 şi 14:00. Vizitatorii vor face deci o plimbare de dimineaţă, gazdele aşteptându-i cu un program bogat gândit pentru a marca împlinirea a 75 de ani ai Muzeului Satului. De la ora 10:00, publicul se poate aciua pentru o oră în sala de expoziţii „Gheorghe Focşa”, unde va vedea Teatrul de um­bre cu reprezentaţia „La moară”. De la 11:00, la Şura Bancu, va fi vernisată ex­poziţia de fotografie „Din sat în sat, din loc în loc” a lui Andrei Vo­curek. După ora 12:00, vor avea loc: o lansare de carte, un moment poe­tic; concertul Ansamblului folcloric „Doina Bărăganului” (Slobozia), precum şi un dialog muzical folcloric cu interpreţi din judeţele Maramureş, Hunedoara şi Teleorman. Între orele 10:00 şi 14:00, doritorii vor putea participa la atelierele interactive susţinute de Irinel Miuţoiu – olărit, Rozica Miclescu – ţesut, Silvia Cio­botaru – măşti populare şi Cristina Niga – încondeiat ouă.

Cei doi vecini de la Şosea, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Ţăranului Român, se mută îm­preună în Piaţa „George Enescu” pentru o zi şi o noapte. Sâmbătă, de la 18:00 şi până la 4 dimineaţa, apoi du­minică, începând cu 10 dimineaţa şi până la 5 după-amiază, aici va fi des­chis pentru public Muzeul La­bi­rint. Vizitatorii sunt invitaţi să parcurgă „traseul muzeal stradal, unic în cadrul evenimentului Noaptea Mu­zeelor” şi va avea ocazia să afle des­pre obiceiurile şi sărbătorile satu­lui tradiţional, să cunoască mai multe despre speciile de vieţuitoare ale Pă­mân­tului sau să descopere care au fost personalităţile care au schimbat des­tinele celor două muzee. Vor fi şi con­certe, activităţi speciale pentru co­pii (ateliere). Se vor găsi hărţi pentru orientare, se vor semnaliza ex­po­ziţia permanentă (dialogul celor două muzee), spaţiile adiţionale (zonă multimedia, zonă de expoziţie temporară, zonă de activităţi cu copiii, zonă de relaxare, zonă info) şi ieşirea.

La Sibiu, faimosul Muzeu Brukenthal deschide sâmbătă, între 16:00 şi 24:00, porţile Muzeului de Istorie Naturală, pe cele ale Palatului Brukenthal (galeriile de Artă europeană şi Galeria de Artă românească) şi pe ale Muzeului de Istorie – Casa Altemberger.

- Din programul evenimentului Noaptea muzeelor vom publica şi în ediţia de mâine a ziarului

×
Subiecte în articol: arte