x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

21 Noi 2005   •   00:00
FILM ROMANESC LA CHISINAU. Cele mai noi filme de Cristi Puiu si Sergiu Nicolaescu vor putea fi vazute in premiera la Chisinau la editia de anul acesta a Galei Filmului Romanesc Contemporan, ce se desfasoara intre 19 si 26 noiembrie. Gala a fost deschisa sambata seara de "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, castigatorul premiului sectiunii "Un certain regard la Cannes".

SCRISORI DE DRAGOSTE. Revista Teatrul azi va lansa, la 26 noiembrie, in prezenta dramaturgului Juan Mayorga, prima antologie de teatru spaniol contemporan, care apare in Romania dupa mai bine de 15 ani. Cartea cuprinde sase texte noi, scrise intre 1993 si 2005, de Ernesto Caballero, Sergi Belbel, Yolanda Pallin, Antonio Alamo, Rodrigo Garcia, Juan Mayorga. Cel din urma dramaturg, autorul "Scrisorilor de dragoste catre Stalin" si al lui "Hamelin", piesa care a facut senzatie in stagiunea trecuta la Madrid, va fi invitatul special al lansarii ce va avea loc in cadrul Targului Gaudeamus. Antologia de teatrul spaniol contemporan, realizata de Ioana Anghel si Andreea Dumitru, este editata de Fundatia Culturala "Camil Petrescu".

PE UMERII LUI MARX. Adrian Cioroianu isi va lansa, la 26 noiembrie, la Targul Gaudeamus, cartea "Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc", aparuta la Editura Curtea Veche. Sinteza lui Cioroianu urmareste falimentul comunismului in Romania, un proces cu implicatii sociale, politice, economice si culturale de proportii. Inceputa prin scindarea socialistilor romani, cu un continut al contrastelor (haosul programatic al primelor decenii de activitate, asaltul stalinist asupra Europei Orientale dupa 1945, distrugerea Romaniei traditionale, sovietizarea in mars fortat) si cu un final marcat de o lunga agonie (un cult stupid al personalitatii conducatorului, dublat de cursa pentru formarea "omului nou"), istoria regimului comunist din Romania este istoria unui esec.

×
Subiecte în articol: arte