x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Interviu - Tudor Chirila e VAMA de-acum inainte

Interviu - Tudor Chirila e VAMA de-acum inainte

de Claudia Daboveanu    |    08 Sep 2006   •   00:00
Interviu - Tudor Chirila e VAMA de-acum inainte

Povestea merge mai departe… Tru-pa "Vama Veche" nu mai exista, s-a nascut VAMA noua. Ce-a fost "Vama Veche" zece ani stim bine. Un sfar-sit inseamna mereu un alt inceput. Are cuvantul Tudor Chirila.

Povestea merge mai departe… Trupa "Vama Veche" nu mai exista, s-a nascut VAMA noua. Ce-a fost "Vama Veche" zece ani stim bine. Un sfarsit inseamna mereu un alt inceput. Are cuvantul Tudor Chirila.

Jurnalul National: Esti zbuciumat, esti marcat de punctul final pus la ceea ce s-a chemat "Vama Veche"...
Tudor Chirila: Zbuciumat e mult spus... Marcat sunt, asa cum sunt toti colegii mei...

Chiar toti?
Toti! Toti sunt marcati de aceasta despartire pe care, daca am fi corecti, o asteptam de trei ani. Pentru mine nu e un sfarsit, e sfarsitul intr-o echipa. Am sa continuu mesajul "Vama Veche". Noua formula se va numi "Vama". Vom fi eu, Eugen Caminschi, Raul Kusac (care colaboreaza de 2 ani cu "Vama Veche") si inca doi instrumentisti, care-s in probe.

M-am mintit…

N-ati lasat sa se vada nimic, in timp, din divergentele voastre... De ce nu s-a mai putut, cu nici un chip, merge inainte?
E adevarat, n-am lasat sa se vada din afara nimic. Cred ca a fost si o greseala a mea... Credeam ca aceste conflicte pot fi surmontate, din dorinta de a duce mai departe acest proiect si viata mea in acest proiect. Am fost mincinos cu mine insumi si am gresit.

De ce natura au fost "frecusurile"?
In primul rand a insemnat dorinta de a evolua in directii muzicale diferite. Cat timp am lucrat la discul "Fericire in rate", colegii mei si-au manifestat temeri in ceea ce priveste succesul discului si al acestui sound.

Care colegi?
Liviu, Traian... Lapi mai putin. E important ca atunci cand lucrezi la un disc, s-o faci cu toata convingerea. Daca tot timpul te gandesti ca discul va fi prost sau ca trebuia sa mergem pe ce-a fost odata "Vama Veche", incepi sa lucrezi in tensiune, iar la ultimul disc asa am lucrat.

Voi ar fi trebuit sa incepeti un turneu, in curand...
Da, in octombrie. Dar va fi acest turneu negresit. Nu curand, dar va fi. Mai ales ca la 10 dintre piesele din "Fericire in rate" Eugen si cu mine suntem coautori. Ma simt indreptatit sa cant piese din repertoriul vechi. Si colegii mei le-ar putea canta cu un alt vocalist, desi poate suna cinic din partea mea, si Gilmour a cantat piesele lui Roger Waters.

Nu crezi ca noua formula are nevoie de mai mult timp ca sa se "sudeze"?
Turneul nu e chiar asa aproape. Pana la turneu, repetam din greu. Pe de alta parte, turneul e cea mai buna formula de a ne cunoaste, de a vedea reactiile publicului, de a vedea cum suna trupa. Cea mai buna formula de vindecare pentru mine e sa cant.

Exista drum de intoarcere?
Acum nu mai exista drum de-ntoarcere, dar... never say never! Pe-asta am invatat-o cateodata usturator...

Nu ti-e frica de faptul ca se demoleaza mitul Tudor Chirila, pe care lumea-l identifica vrand-nevrand cu "Vama Veche"?
Eu cred ca Tudor Chirila nu e perceput numai prin "Vama Veche". Tudor Chirila e actor. Iar de-acum incolo e "Vama". "Vama Veche" nu era numai Tudor Chirila, am fost toti.

Ramane marea…

Te-ai gandit vreodata ca ceea ce se-ntampla acum cu voi, "Vama Veche", se-ntampla si cu Vama Veche din realitate, care nu mai e ce-a fost?
Interesanta intrebare... M-am gandit!... (tace)

Ce ramane din "Vama Veche"? Gandeste-te ca Vama Veche e o parabola...
Ce ramane?... Marea! Intotdeauna marea! La Vama Veche e ceva pe care numai Dumnezeu va putea sa-mi ia vreodata: marea! Numai ea va fi la fel. Cand te dai jos din masina si vezi marea, simti aerul ala sarat, nu mai conteaza nimic...

"Nu stiu, da’ fac o baie cum ajung"...
Fac o baie cum ajung! Asta e ideea. Asta ramane din Vama Veche: marea. Asa si cu "Vama" noastra.

Ce-nseamna marea, in "Vama" ta?
Inseamna versurile mele.

Si muzica ta?
Si muzica noastra...

A fost ceva ce ti-ai dorit sa faci cu trupa veche, si n-ai facut?
Nu.

Inseamna ca trebuia sa se termine...

PRIETENIE
"Vama Veche s-a nascut din prietenie. Acum e un moment greu, dar nu cred ca nu vom mai fi prieteni. Intr-una din sedintele furtunoase ale despartirii, Liviu mi-a spus ca daca voi avea vreodata o problema si-l voi suna, el va fi acolo pentru mine. Si eu, la randul meu, i-am zis acelasi lucru"

TEAMA
"Daca regret ceva, e despartirea, nu decizia. Orice om are nevoie de pretuire si de dragoste intr-un colectiv, iar eu nu le mai aveam. Poate ca nici eu nu le mai ofeream. Credeam ca aceste conflicte pot fi surmontate, din dorinta de a duce mai departe acest proiect si viata mea in acest proiect. Am fost mincinos cu mine insumi si am gresit. Imi asum vina ca n-am mers pana la jumatatea distantei care s-a creat intre noi, dar n-am facut-o de teama ca acolo n-as fi gasit pe nimeni" - Tudor Chirila, cantautor, textier, actor
×
Subiecte în articol: arte tudor chirilă vama veche vama veche