x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jurnalul, lider al cotidianelor de calitate

Jurnalul, lider al cotidianelor de calitate

de Ramona Draghici    |    06 Iul 2007   •   00:00
Jurnalul, lider al cotidianelor de calitate

Majoritatea cotidienelor centrale afişează, pentru perioada ianuarie-martie 2007, cifre de difuzare mai mici decăt in perioada similară a anului trecut, excepţie făcănd tabloidele Libertatea şi Click, precum şi Cotidianul, care au crescut, dar in procente şi ritm diferite.



Majoritatea cotidienelor centrale afişează, pentru perioada ianuarie-martie 2007, cifre de difuzare mai mici decăt in perioada similară a anului trecut, excepţie făcănd tabloidele Libertatea şi Click, precum şi Cotidianul, care au crescut, dar in procente şi ritm diferite, informează Mediafax.


TREND.
In general, tirajele ziarelor scad, mai ales ale celor aşa-numite "reference", de calitate. Cauzele sunt şi la noi aceleaşi ca şi in Vest ş concurenţa televiziunii şi, mai nou, a internetului, lipsa de timp şi răbdare a oamenilor pentru răsfoirea ziarului sau, pur şi simplu, dezinteresul faţă de presă. Situaţia e ceva mai dificilă pentru cotidienele de calitate, care trebuie să-şi facă loc pe o piaţă aproape "monopolizată" de tabloide, să-şi găsească publicul potrivit pentru tipul de informaţii şi materiale oferite şi, evident, să văndă.


JURNALUL, NUMĂRUL 1. Prin ediţiile sale de colecţie, Jurnalul Naţional reuşeşte să se plaseze in topul celor mai bine văndute cotidiene reference din Romănia, media lunară de copii difuzate in lunile ianuarie-martie 2007 fiind de 83.147. Diferenţele de la o lună la alta sunt mici - 82.815 in ianuarie, 84.471 in februarie, 82.277 in martie.


EVZ, IN SCĂDERE. Evenimentul zilei, cotidian reference editat de trustul Ringier, a inversat radical tendinţa in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a lui 2006. Astfel, dacă anul trecut ziarul avea 72.207 copii difuzate in medie pe ediţie in luna ianuarie, numărul lor a crescut la 75.090 in februarie şi la 77.066 in luna martie. In 2007, EVZ a inregistrat o medie de copii difuzate de 66.957 in ianuarie, cifră ce a scăzut la 66.654 in luna februarie şi la 63.361 in martie. Pe cele trei luni, media de copii difuzate a fost de 65.584. Romănia liberă, un alt cotidian recent relansat, a incheiat primele trei luni ale lui 2007 cu o medie de 55.678 de copii difuzate, la un tiraj brut de 66.842 de exemplare, ceea ce reprezintă o scădere faţă de perioada ianuarie-iunie 2006 (58.504 copii), chiar dacă mai mică decăt in comparaţie cu perioada iulie-decembrie 2006 (56.393 de copii).


Topul 10 al celor mai văndute cotidiene pe primele trei luni ale anului in curs include publicaţiile Libertatea, Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor, ProSport, Evenimentul zilei, Romănia liberă, Click!, Găndul, Adevărul şi Ziarul. Altfel spus, cinci ziare de calitate, două publicaţii sportive şi trei tabloide.

×
Subiecte în articol: arte copii