x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Gala HOP s-au ales cei mai buni

La Gala HOP s-au ales cei mai buni

de Maria Sârbu    |    06 Sep 2010   •   00:00
La Gala HOP s-au ales cei mai buni
Sursa foto: Maria Ştefănescu/

A trecut şi ediţia 2010 a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Mangalia între 1 şi 4 septembrie, în organizarea Uniunii Teatrale din România. Şi de această dată, la masa rotundă organizată în ultima zi, s-a pus în discuţie, pornind de la recitalurile şi spectacolele prezentate în concurs, pregătirea profesională a participanţilor.



Critici de teatru aflaţi faţă în faţă cu tinerii actori, absolvenţi de facultate în ultimii patru ani, au punctat acele aspecte care i-au nemulţumit în timpul reprezentaţiilor, referindu-se în special la tehnica vocală slabă şi aducând ca exemplu "vorbirea foarte şoptită, bâlbâiala vocală, ţipetele". Ca şi în anii trecuţi, s-a menţionat că trebuie acordată o mai mare atenţie alegerii textului pentru acest concurs, deoarece arta cuvântului primează. Recitalul la Individual durează 15 minute, timp în care tânărul actor are sarcina să interpreteze textul în aşa fel ca să convingă şi să se convingă că va putea face bine meseria pe care şi-a ales-o. Or, mulţi dintre concurenţi nu sunt în stare să demonstreze acest lucru, căci ei nu pregătesc un recital special pentru Gala HOP, ci reiau - poate din comoditate - fragmente din spectacole de şcoală sau din producţii în care au jucat imediat după absolvire. Această "practică" frecventă a condus la impunerea unei probe pentru cei selecţionaţi şi care constă în interpretarea, de până la cinci minute, a unui text ales de organizatori. Şi aici mulţi concurenţi chiar se împotmolesc. În loc să rostească textul într-o manieră proprie, încearcă să-l însceneze.

Pentru proba obligatorie s-au propus în acest an două texte, de I.L. Caragiale, la alegere sau mixate: "«Moftul» în faţa opiniei publice" şi "Un tenor scăpătat".
Totuşi, au fost şi revelaţii. Cei care s-au luat în serios au câştigat. Fie că au câştigat premiile Galei, fie că au câştigat un pariu cu sine sau au câştigat încredere. Cred că au meritat mai mulţi să fie premiaţi. Dar la premii trebuie să râvneşti, acestea sunt puţine, de aceea e concurs.

Juriul, format din actriţa Virginia Mirea, actorul Marius Manole, regizorul Felix Alexa, coregraful Florin Fieroiu şi criticul de teatru Sorin Crişan, a ales să premieze din cei 24 de interpreţi la secţiunea Individual pe cei mai buni. Premiul "Ştefan Iordache" pentru cel mai bun actor a fost acordat lui Ioan-Mihai Cortea, absolvent UNATC, promoţia 2008, care s-a prezentat cu recitalul "Alexis Zorba" de Nicos Kazantzakis şi cu «Moftul» în faţa opiniei publice". Premiul "Ştefan Iordache" a fost instituit la propunerea regretatului teatrolog Michaela Tonitza Iordache, în memoria marelui actor, ea oferind şi o sumă de bani pentru o perioadă îndelungată întru susţinerea acestei distincţii.

Premiul pentru cea mai bună actriţă l-a câştigat Laura Bilic, absolventă a Universităţii de Arte din Iaşi, promoţia 2007, care a convins juriul cu "Pete de cerneală" de Michael Frayn şi cu "Un tenor scăpătat". Premiul pentru cel mai bun spectacol (secţiunea Grup) a revenit spectacolului "Dincolo de umbre", creat şi jucat de trei absolvenţi ai Universităţii de Arte din Iaşi, promoţia 2010: Ecaterina Ciofu, Ioana Iordache şi Dumitru Georgescu. Premiul "Sică Alexandrescu" - Premiul special al juriului - l-a obţinut Tudor Aaron Istodor, el interpretând "Paharul" după Eric Bogosian şi "Un tenor scăpătat".

Premiul "Maria Filotti", acordat în cadrul Galei HOP de Prinţul Şerban Cantacuzino, a fost înmânat Ralucăi Mara, absolventă a Facultăţii de Teatru, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, care a impresionat cu "Pasărea-Care-Nu-E sau Run it out!" şi cu proba impusă "«Moftul» în faţa opiniei publice".

Au ales şi spectatorii, care au avut alte preferinţe. Astfel, Premiul Publicului, secţiunea Individual, l-a câştigat Ingrid Robu, ea acumulând, potrivit voturilor publicului, cel mai mare punctaj. Este absolventă a Universităţii "Babeş-Bolyai", promoţia 2009. Actriţa a impresionat prin interpretarea recitalului "Fotografii cu clovni invizibili" de Val Butnaru şi a momentului Caragiale "Un tenor scăpătat". Premiul Publicului la secţiunea Grup s-a acordat spectacolului "Eden", regizat de Ionuţ Caras şi Mara Opriş, la care au participat nouă proaspeţi absolvenţi (promoţia 2010, la clasa celor doi) ai Universităţii "Babeş-Bolyai".

Premianţii vor constitui o echipă în scopul creării unui spectacol de teatru realizat de TVR Cultural - co-producătorul acestei Gale.
De remarcat participarea în acest an la HOP a absolvenţilor şcolii clujene, care au dominat numeric în competiţie. Întreaga clasă a lui Ionuţ Caras s-a impus atât la Individual, cât şi la Grup. Au venit mulţi tineri actori, reprezentanţi ai şcolii de teatru din Iaşi. De această dată, cunoscuta şcoală din Târgu-Mureş nu a avut nici un reprezentant în concursul Galei HOP.

×
Subiecte în articol: arte