La Paris, Löwendal descoperit şi apreciat
In scopul de a face cunoscuta la Paris opera scenografica din perioada interbelica a unui important artist care a trait si creat in Romania, George baron Löwendal, a fost gandita si organizata, sub semnul internationalitatii artei lui, o expozitie in Salonul de Aur al Palatului Béhague – proprietate a statului roman din capitala Frantei. Timp de o saptamana, lucrarile amenajate de Viorica Petrovici (coordonator) si George Radu s-au incadrat fericit in spatiul ales, dar si in cadrul evenimentului 'Nopti teatrale – Laboratorul', desfasurat in organizarea ICR Paris (director Katia Danila si director adjunct Simona Radulescu), in acest salon si in Sala Bizantina.
Datorita 'Laboratorului', au sustinut conferinte, pe diverse teme, inclusiv scenografie, in acelasi spatiu cu expozitia 'George Löwendal – un aristocrat in luminile rampei', personalitati marcante in domeniu teatrului: George Banu – critic si eseist, Jean-Francois Dusigne – profesor si co-director al ficolii de actorie ARTA (Association de Recherches de Traditions de l’Acteur) – Cartoucherie de Vincennes, Anatoli Vasiliev – mare regizor si apreciat pedagog, dar si decanul Facultatii de Teatru a UNATC, Nicolae Mandea. S-a remarcat, fara indoiala, personalitatea artistului Löwendal si sincronia lui, in anii ’20-’30 ai secolului trecut, cu marile miscari ale avangardei europene. S-a pus accent pe decoruri realizate de artist la spectacole precum 'R.U.R.' de Karel Capek, 'Crima si pedeapsa' de Dostoievski, 'Avarul' de Moliere, 'Taras Bulba' de Gogol, 'Elena' de Radu Sbiera s.a.
Jean-Francois Dusigne, care a conferentiat despre Adolphe Appia, arhitect elvetian, teoritician in arta decorului si a luminii scenice, de numele caruia se leaga si primul spectacol al Salii Bizantine (1903). Urmarind atent lucrarile lui Löwendal, Dusigne remarca, pentru Jurnalul National, ca desi nu a stiut nimic despre artist, i se pare extrem de interesanta creatia scenografica a acestuia. 'E bine ca tocmai Sala Bizantina a provocat intalnirea creatiei a doi mari artisti preocupati de decor. Operele lor pot fi studiate in paralel. Parerea mea e ca trebuie analizata acea perioada, de pus in valoare creatia scenografica a lui Löwendal', ne-a spus Dusigne, care crede ca 'o comparatie a operei lui Appia si a lui Löwendal poate fi subiect de doctorat'.

Ştiri din .ro
”Regine Încoronate”, romanul scris de Regina Maria, de mâine cu Jurnalul
Au fost lansate două piese bonus în cadrul proiectului „Retro Rock 2020”
Cristian Măcelaru și Daniel Ciobanu, într-un concert excepțional Beethoven

Așteptându-l pe Godot în regia lui Gábor Tompa la Teatrul Național São João din Porto

„Concert de Ziua Femeii”, „Tosca” și „Carmina Burana”, pe scena Operei Naționale București

Rolul femeilor în industria muzicală, dezbătut în cadrul Mastering the Music Business 2021
Mari actori povestesc cum au jucat scene celebre în seria Secvențe, pe TIFF Unlimited

Film O’Clock, festivalul care și-a propus să elimine distanțele fizice și emoționale dintre oameni, și-a ales câștigătorii. Două scurtmetraje egiptene și unul grecesc și-au adjudecat premiile

Radu Jude, Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2021

Juriul a decis: Roxen va interpreta Amnesia la Eurovision 2021

Berlinale 2021: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, al lui Radu Jude, a câştigat Ursul de Aur
Licitație de circa 180.000 de euro pentru o pictură de Adrian Ghenie
Teatrul Dramaturgilor Români. Programul evenimentelor din luna martie

HORIA ANDREESCU dirijează Haydn și Beethoven la SALA RADIO!
