x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Studio, cele mai bune filme votate de critici şi jurnalişti

La Studio, cele mai bune filme votate de critici şi jurnalişti

de Maria Sârbu    |    30 Ian 2011   •   19:01
La Studio, cele mai bune filme votate de critici şi jurnalişti

149053-medalia-de-onoare-390188l1.jpgA devenit o tradiţie ca spre sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie să aibă loc la Cinema Studio re­tro­spectiva celor mai bune filme di­fu­zate în cinematografele din România, selectate în baza voturilor criticilor şi jurnaliştilor care scriu pe teme de cinema. Retrospectiva începe de obicei cu Gala Best Film Fest, organizată de Asociaţia Film România. Gala, care a ajuns la a XI-a ediţie, s-a desfăşurat vineri, 28 ianuarie.

Noutatea evenimentului din acest an este că Best Film Fest s-a extins: după cele şapte zile de proiecţii în Bucureşti, la Studio (28 ianuarie-3 fe­bruarie), aceleaşi filme vor fi pre­zen­tate la Vaslui (4-10 februarie) şi la Râmnicu-Vâlcea (11-17 februarie).

Potrivit datelor furnizate de organiztori, cifrele privind încasările şi numărul de spectatori la cele două categorii (Filmul cu cele mai mari încasări în România şi Filmul românesc cu cele mai mari încasări în România) au crescut considerabil în 2010 faţă de 2009. Astfel, pe primul loc a ajuns "Avatar", lansat, ce-i drept, la 18  decembrie 2009, dar inclus pe 2010, deoarece numărul spectatorilor şi încasările au fost fabuloase (în comparaţie cu piaţa în domeniu în România). În total, "Avatar" (distribuitor – Odeon Cineplex) a încasat 18.628.015 lei, adunând în sălile de cinema din întreaga ţară 882.222 de spectatori. Ar fi o performanţă pentru ţara noastră, suma reprezentând 0,3% din încasările mondiale ale acestei producţii americane. Pentru comparaţie, filmul cu cele mai mari încasări în 2009 în reţeaua cinema­tografică din România – "Epoca de gheaţă 3/Ice Age 3" – a avut 6.858.621 de lei şi 336.176 de spectatori (distribuitor, acelaşi Odeon Cineplex).

La capitolul "Filmul românesc cu cele mai mari încasări în România 2010", învingător a ieşit "Eu când vreau să fluier, fluier" (regia Florin Şer­ban, producător Strada Film): 868.964 de lei şi 55.858 de spectatori. Şi în acest caz, cifrele sunt spec­ta­culoase în comparaţie cu anul pre­ce­dent: în 2009, filmul românesc cu cele mai mari încasări a fost "Amintiri din epoca de aur" – partea 1 (354.629 de lei şi 26.520 de spectatori).

Cu toate acestea, peliculele "Avatar" şi "Eu când vreau să fluier, fluier" nu au fost votate de critici şi jur­nalişti ca fiind cel mai bine distri­buite în România. Astfel, trofeul Galei Best Film Fest la categoria Cel mai bun film care a rulat pe ecranele ro­mâneşti în 2010 a revenit producţiei "Reţeaua de socializare/The Social Network", în regia lui David Fin­cher, iar Cel mai bun film românesc –"Autobiografia lui Nicolae Ceau­şes­cu", regia Andrei Ujică. Celelalte ca­te­gorii au fost: Cel mai bun film european – "Panglica albă", regia Michael Haneke; Cel mai bun actor al anului 2010 – Victor Rebengiuc, pentru rolul din "Medalia de onoare", regia Călin Netzer; Cea mai bună actriţă – Ozana Oancea, pentru rolul din "Felicia, înainte de toate", regia Răz­van Rădulescu şi Melissa de Raaf; Cel mai bun regizor român al anului 2010 – Andrei Ujică, pentru "Auto­bio­grafia lui Nicolae Ceauşescu".

La cele opt trofee, acordate la ca­tegoriile de mai sus, s-a adăugat încă unul, numit Trofeul "Prieten al filmului românesc", înmânat la Gală soţilor Maria şi Mircea Dinescu, pentru că s-au implicat, la Portul Cultu­ral Cetate, în organizarea, în calitate de gazde, a Festivalului Degus­tă­to­ri­lor de Film şi Artă Culinară (septembrie 2010). Primind un premiu de film "pentru bucate", Mircea Dinescu a asigurat asistenţa că la ediţia a doua a Festivalului de la Cetate el va gă­ti pentru participanţi "ceea ce mâncau domnitorii români". "Cantinierii din perioada comunistă au deschis du­pă 1989 restaurante şi aşa s-a pră­bu­şit bucătăria românească", a spus Di­nescu, asumându-şi responsabilita­tea de a o "restabili" la Festivalul de Film. Retrospectiva filmelor care a în­ce­put sâmbătă la Studio include cele mai bune 14 producţii cinema­tografice votate de critici şi jurnalişti. În afară de cele premiate pot fi văzute şi "Un profet", "Dr Parnassus", "Ma­rio­neta", "Antichrist", "Iluzionistul", "Shutter Island", "Sete".

×
Subiecte în articol: arte