x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lectura dauneaza grav sanatatii

Lectura dauneaza grav sanatatii

de Luiza Moldovan    |    20 Dec 2005   •   00:00

Ma numesc fata aia de la Trident si, daca va aia grija ce citesc, am sa va raspund prompt: Anna Karenina. Nu stiu, pe cuvantul meu, abia astept sa vad ce se mai intampla cu eroina noastra. Deja imi este foarte simpatica. Asa, pentru binele meu sufletesc, acum, in prag de sarbatori, cand toti ar trebui sa fim mai buni, as dori sa se termine cu bine cartea aia. As dori ca ei doi sa se casatoreasca si ultimele randuri din carte sa fie pe acorduri de vioara, cu chipurile lor cuprinse intr-o inimioara care se indeparteaza, se indeparteaza, se indeparteaza... si pe urma sa curga genericul, redactorul cartii, ISBN, editura, adresa editurii, grafica de pe coperta, e-ti-ci, e-ti-ci, e-ti-ci. Si autorul! Neaparat autorul! Ca, din cate-mi dau eu seama, el e cel mai important in toata povestea asta! Cred ca el decide (daca nu ma-nsel) soarta personajelor! Ce om crud ar fi dac-ar omori-o!

Apropo, surse autorizate sustin totusi ca el naste si ea moare ceea ce, pe cuvantul meu, mi-ar strica toate sarbatorile. Nu, nu, nu! Refuz un astfel de deznodamant!

Pe urma ma-ntreb cu oarecare nerabdare ce o sa mai citesc dupa ce citesc ceea ce citesc. Ma gandesc sa-l sun pe colega Fizz pentru un sfat in materie. L-am vazut si pe el (ca si pe mine, da’ mai demult putin) la emisiunea intitulata simplu "Apropo TV" (parca!). (Doamne, ce emotii am avut ca n-o sa-mi stea parul bine! Ce-ar fi zis fanii mei?!?) Bine ca s-a terminat cu bine pana la urma. Baietii au fost buni si au fost de acord sa tragem mai multe duble pana cand am reusit eu s-arat k lumea!

Dupa filmare, l-am sunat pe amicul meu Fizz, coleg de sou-biz cu mine, si l-am anuntat sa fie alaturi de televizor (si anume de pro teve) duminica dupa-amiaza, "fiindca (sau finca?!?) nici nu stie ce pierde", ca sa para... aaa... bolizez... aaa... nu... para... cetamol... nu... paradoxal... stai, dom’le, ca parca nu-mi suna... para... medic, in fine, ca sa para-ceva (stiu eu ce, imi aduc aminte mai tarziu). Ei, colegul meu Fizz mi-a zis totusi ca el nu citeste, deoarece el e cu afacerile lui, cu alea, cu alelante si ca, oricum, el poate (daca vrea!) sa fie destept si fara sa citeasca, ca ce-i trebuie atatea carti, draga?

Cunosc eu pe cineva care-si facea abonament la cel putin sase (daca nu sapte!) biblioteci, in fiecare an se ducea, imprumuta carti si venea acasa sa le citeasca, dar, de teama sa nu ia vreo boala deschizand cartile-alea, care va imaginati prin cate maini nespalate au trecut si care miroseau a carti, totusi, se ducea sa le citeasca pe geam, dar nici acolo nu reusea prea bine. Isi imagina ca toti bacilii Koch si toate bacteriile posibile si toti paramecii treceau, prin inspiratie, in nasul ei, si de-acolo, in organismul ei, imbolnavindu-l de moarte.

Va dati seama ce stupida moarte ar fi avut aceasta persoana daca nu s-ar fi ingrijit putin de sanatatea ei!
×
Subiecte în articol: arte