x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale LICITAŢIE / O scumpete de Fată în roz

LICITAŢIE / O scumpete de Fată în roz

de Daniela Titire    |    13 Dec 2008   •   00:00
LICITAŢIE / O scumpete de Fată în roz

Casa de Licitaţii Artmark a organizat ieri, la un hotel din Capitală, licitaţia de iarnă. Au fost propuse peste o sută de opere semnate de artişti celebri: Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Victor Brauner, Alexandru Ciucurencu, Marcel Iancu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ion Ţuculescu.



Licitaţia este condusă de un reprezentant al casei. Tabloul respectiv este adus în faţa publicului, iar licitatorul anuntă preţul de pornire. Cumpărătorii încep procedura prin ridicarea talonului pe care este înscris un număr de ordine, răspunzând, astfel, la strigarea pasului de licitare.

OFERĂ CINEVA MAI MULT?
Poziţia cu numărul 52: "Nicolae Tonitza, «Fată în roz», preţ de pornire 20.000 de euro. Cine oferă mai mult? Numărul 505 oferă 50.000 de euro. Oferă cineva mai mult? 57.500 de euro a oferit numărul 502. Oferă cineva mai mult? 100.000 de euro numărul 505. Cine oferă 120.000 de euro? Numărul 502 a oferit 120.000 de euro, oferă cineva mai mult? 120.000 o dată, 120.000 de două ori, 120.000 de trei ori". "Poc!", se aude zgomotul ciocănelului în masă. "Adjudecat participantului cu numărul 502." În acest fel s-a vândut "Fată în roz" a lui Tonitza. Publicul s-a despărţit de ea, în speranţa că celebra lucrare va ajunge în casa unui adevărat iubitor de artă, a unui colecţionar de frumos.

Cu toate că au existat şi tablouri care nu s-au vândut, Casa de Licitaţii Artmark s-a declarat "mulţumită, încasările depăşind cu mult aşteptările". "Vă mulţumim pentru participare şi nu vă ascundem că ne declarăm încântaţi de modul în care a decurs această licitaţie, din toate punctele de vedere", a spus Dragoş Farmazon, directorul de marketing al Artmark.

PREŢURI FINALE

Printre altele, au fost vândute: lucrarea lui Ion Ţuculescu "Păunii privirilor", cu preţul de 80.000 de euro, "Ţărăncuţa" lui Grigorescu, pentru 35.000 de euro, iar "Peisaj din Câmpina", care a avut preţ de pornire 20.000, a ajuns să fie vândut cu 42.000 de euro. "Asfinţit" – opera lui Petraşcu – s-a dat cu 16.000 de euro, iar "Confidentele" lui Mihail Simionide a fost adjudecat pentru 11.500 de euro. Cea mai scumpă lucrare a fost "Fată în roz" a lui Nicolae Tonitza, vândută în schimbul sumei de 120.000 de euro.

Galerie de artă

Artmark este cea mai tânără casă de licitaţii, dar în acelaşi timp cea mai puternică de pe piaţa românească de artă şi marketing cultural. Tablourile şi obiectele de artă expuse şi comercializate sunt selectate şi evaluate în prealabil de o echipă de specialişti formată din experţi, istorici de artă şi curatori. Gazdele şi-au propus să expună şi să promoveze cele mai importante nume ale artei plastice româneşti vechi, dar şi contemporane, să ofere clienţilor săi şansa de a experimenta întâlnirea cu adevăratul comerţ de artă, profesionist şi exclusivist, un comerţ în care obiectele sunt mereu unicate şi mereu de o însemnată valoare plastică şi istorică. "Gândul meu dintâi a fost să mă alătur, când mi-a oferit ocazia, unui grup de specialişti entuziaşti şi să alcătuim împreună o societate: Artmark şi trei segmente diferite ale ei: o societate de vânzare prin licitaţie, o galerie de artă contemporană, Point contemporany şi o galerie de artă clasică şi modernă, ArtSociety", a declarat Radu Boroianu, preşedintele Artmark.

×
Subiecte în articol: arte artă ofera