x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Literatura - Doi nominalizati Goncourt in Romania

Literatura - Doi nominalizati Goncourt in Romania

de Sebastian S. Eduard    |    03 Aug 2006   •   00:00
Literatura - Doi nominalizati Goncourt in Romania

Cei doi scriitori care s-au luptat anul trecut pentru prestigiosul Premiu Goncourt, Francois Weyergans si Michel Houellebecq, revin zilele acestea in Romania cu doua volume.

Este vorba despre "Trei zile cu mama" (Francois Weyergans) si "Posibilitatea unei insule" (Michel Houellebecq), cele doua romane care, dupa parerea multora, ar fi putut fiecare sa primeasca mult ravnitul trofeu. Etern favorit la cel mai prestigios premiu literar francez, Francois Weyergans a fost preferat, in final, de membrii juriului Goncourt, lui Michel Houellebecq. Scorul: 6 la 4 pentru Francois Weyergans.

BLOCAJUL CREATOR. "Trei zile cu mama" este un roman polifonic, o dramatizare tragicomica a uneia dintre cele mai neplacute experiente traite de un scriitor: blocajul creator. Multiplicand la nesfarsit vocile narative ca intr-un joc de oglinzi, Weyergans-autorul dezvaluie, de fapt, omul din spatele mastilor succesive pe care le adopta, cu neputinta, fobiile, angoasele si esecurile sale. Un roman in care Francois Weyergans incearca sa-i aduca un omagiu mamei sale, dar si sa-si reconstituie propria copilarie. "Daca «Franz si Francois» era un omagiu adus tatalui, ultimul roman al lui Weyergans este un joc de oglinzi avand in centru figura tutelara a mamei", scrie Le Monde des livres.

Om de litere, de imagine si de teatru, Francois Weyergans s-a nascut in 1941, la Bruxelles. Publica in Cahiers du cin...ma, iar in 1961, la doar 20 de ani, realizeaza primul sau film (despre Maurice B...jart). Dupa o serie de documentare si cateva lungmetraje, se lanseaza in literatura. Desi este cunoscut in mediile literare franceze pentru dificultatea cu care scrie, corectand, modificand si revizuind fiecare manuscris de nenumarate ori, Weyergans este un prozator de o prolixitate remarcabila: in ultimii 15 ani i-au aparut nu mai putin de noua romane.

AUTOR CONTROVERSAT. Marele invins la Premiul Goncourt, Michel Houellebecq, despre care multi credeau ca este ca si castigator, este la ora actuala unul dintre cei mai controversati autori francezi. Revine pe piata romaneasca de carte cu "Posibilitatea unei insule", in esenta un roman despre timp - timpul omului, masurat in ceasuri de bucurie sau de durere, si cel al umanitatii, cu tra- nsformarile ei lente, dar ineluctabile - , despre chinul de a fi supus ravagiilor sale si despre ispita de a i te sustrage. "Cine, dintre voi, merita viata vesnica? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cu care se deschide noul sau roman, Michel Houellebecq scrie 450 de pagini captivante si inteligente, unele dintre ele sfasietoare, care fac din aparitia acestei carti evenimentul literar al anului. Caci ambitia autorului este de a invinge cu propriile arme o societate pe care o considera monstruoasa, decazuta, fara scapare. Exasperata si exasperanta. De aici, intentia de a demonta mecanismele si logica, perversa pana la absurd, dupa care se conduce. Houellebecq este idolul intunecat al cititorilor" , scrie L’Expr"s.

SUBTILITATE
"«Posibilitatea unei insule» reia, cu o subtilitate fara precedent, o tema recurenta in opera lui Michel Houellebecq: tendintele sinucigase ale lumii contemporane, o lume populata de personaje suferind din lipsa de dragoste. Ca si celelalte carti ale sale, este un argument impotriva presupozitiei comode ca lucrurile merg din ce in ce mai bine"
The Wall Street Journal
GENIALITATE
"Respingator pentru unii, genial pentru altii, utopist totalitar sau vizionar tulburator, Michel Houellebecq a reusit in doar cateva luni sa imparta publicul in doua tabere: ura lui a devenit o pasiune la moda"
Le Nouvel Observateur

ALTE VOLUME IN LIMBA ROMANA
Acesta nu este primul volum al lui Houellebecq publicat la Editura Polirom. Michel Houellebecq a publicat la Polirom alte trei romane: "Extinderea domeniului luptei", "Platforma" si "Particule elementare" - ajuns la cea de-a doua editie - toate in cadrul colectiei Biblioteca Polirom.
Volumul "Trei zile cu mama", romanul lui Francois Weyergans, este primul aparut la aceasta editura si totodata prima traducere in limba romana a acestui autor. Polirom intentioneaza sa lanseze, probabil spre sfarsitul acestui an, un alt volum semnat Francois Weyergans - "Franz si Francois".
×