În memoria celui care a fost George baron Löwendal – scenograf, pictor, grafician, pedagog şi maestru al primelor generatii de artişti plastici din România postbelică, de la naşterea căruia s-au împlinit ieri 114 ani, este organizată la Bucureşti, Sibiu şi Praga expoziţia „Redescoperirea unui artist vizionar, în contemporaneitatea începutului de mileniu 3”, care îl reprezintă pe acest artist ca scenograf.
Expoziţia poate fi văzută în cadrul unor evenimente importante. În zilele de 10, 12 şi 14 mai, lucrările menite să pună în lumină activitatea în diverse teatre a lui Löwendal sunt expuse la sediul Fundaţiei Löwendal din Capitală, care participă şi la evenimentul Noaptea muzeelor (14 mai, între orele 18:00-02:00, iar la ora 20:00 va începe şi un recital de pian şi va dura o oră). Apoi expoziţia va ajunge la Sibiu, la Muzeul Brukenthal, unde va fi pusă la dispoziţia publicului pe perioada Festivalului Internaţional de Teatru (27 mai – 5 iunie). La Praga, între 16 şi 26 iunie, lucrările vor fi expuse cu prilejul evenimentului „Quadrienala de la Praga” – expoziţia internaţională dedicată creatorilor de costume şi scenografie de teatru şi de arhitectură. În cadrul Quadrienalei va fi lansat şi albumul dedicat scenografului George Löwendal.
Născut în 1897 la Sankt Petersburg, într-o familie danezo-rusă cu origini nobiliare, Löwendal a fost în afară de pedagog (Universitatea de Arte Bucureşti) şi artist plastic, un remarcabil om de teatru. S-a format într-o Rusie a avangardelor artistice, dar s-a impus ca scenograf în Bucureştii anilor ’20, antologice fiind multe creaţii ale sale la spectacole mari regizate de personalităţi ale vremii.