x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Maestrul Irimescu a plecat dintre noi

Maestrul Irimescu a plecat dintre noi

de Claudia Daboveanu    |    Nicu Amuraritei    |    29 Oct 2005   •   00:00
Maestrul Irimescu a plecat dintre noi

"Patriarhul" sculpturii, Ion Irimescu, a trecut in nefiinta. Ramane in urma sa o opera impresionanta, care-l propune drept un reper al artei romanesti.

Ion Irimescu, in varsta de 102 ani, a incetat din viata in noaptea de joi spre vineri, in locuinta sa din Falticeni si va fi inmormantat duminica, la Cimitirul Opriseni. Acum sase ani, artistul s-a mutat de la Bucuresti la Falticeni, dupa moartea sotiei. Gabriela Curtui, muzeograf la Muzeul de Arta din Falticeni, a subliniat ca maestrul Irimescu a donat Muzeului de Arta din Falticeni "peste 300 de lucrari si 1.000 de desene, fiind cea mai mare colectie de autor donata vreunui muzeu din Romania. Dincolo de personalitatea sa artistica, Ion Irimescu a fost un om extraordinar si a fost o onoare pentru noi sa-l avem aici in ultimii ani. Singurul regret al artistului, pe care l-a luat cu el, este acela ca nu a avut posibilitatea sa vada Muzeul de Arta cu usile deschise pentru vizitatori".

CV-UL "PATRIARHULUI". S-a nascut in 1903 la Preotesti, judetul Suceava. In 1924 s-a inscris la Scoala de Belle Arte din Bucuresti, unde l-a avut ca profesor pe Dimitrie Paciurea. Dupa absolvire, se inscrie la Academie de la Grande Chaumiere din Paris, unde lucreaza sub indrumarea profesorului Joseph Bernard.

Imbratiseaza cariera de profesor de sculptura la Academia de Belle Arte din Cluj (1940). In 1964 i se decerneaza titlul de Artist al poporului si devine sef de catedra al Institutului de Arte Plastice din Cluj. Doi ani mai tarziu este numit profesor la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, iar in 1978 devine presedinte al UAP. A primit titlurile de Membru de onoare al Academiei Romane si de Doctor Honoris Causa al Academiei de Arta "George Enescu". Operele sale au putut fi admirate in expozitii din orase ca Viena, Paris, Dresda, Cairo etc.

GANDURI LA DESPARTIREA DE UN MARE ARTIST
Criticul de arta Aurelia Mocanu spune ca Ion Irimescu poate fi descris bine prin sintagma "clasic al modernitatii". Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, crede ca maestrul Irimescu va ramane "un reper nu numai prin varsta patriarhilor pe care a atins-o, ci si prin intreaga sa opera, prin devotamentul pe care l-a avut fata de arta, prin modestia lui extraordinara". Sarbatorirea centenarului artistului, in 2003, este evocata de Eugen Simion, presedintele Academiei Romane. "Ion Irimescu era decanul de varsta al membrilor Academiei, un mare sculptor si un om minunat. Vine dintr-o zona minunata, care a dat mari personalitati: Bucovina. Cand a implinit 100 de ani, a tinut in aula Academiei un discurs care ne-a incantat si ne-a incurajat pe toti. Academia este foarte intristata de pierdere."

×
Subiecte în articol: arte irimescu